Verkeer
Stuur appje
Zoek
Twentse Beiaard Dag 2024
Twentse Beiaard Dag 2024
Evenement
Twentse Beiaard Dag 2024
In Rijssen, Drienerlo (UT) en Enschede

De beiaardiers van de Twentse carillons in Rijssen, Enschede en Drienerlo (UT) treden op met een evenement dat laat zien hoe veelzijdig dit klinkend erfgoed wel niet is. De bijzondere concerten zijn verdeeld over de dag te beluisteren op zaterdag 20 april tussen 10.30u tot 15.45u, zodat een bezoeker op alle drie plaatsen het concert kan meemaken. Geheel gratis.

Twente
t/m 20 apr
10:30

Dit jaar - op zaterdag 20 april - organiseert de stichting drie bijzondere beiaardconcerten: in Rijssen, Enschede en Drienerlo (campus Universiteit Twente). Iedereen is van harte uitgenodigd, Twentenaren in het bijzonder. Deze concerten zijn gratis toegankelijk en zo geprogrammeerd dat het ook reizend met het openbaar vervoer mogelijk is om alle evenementen bij te wonen.

Rijssen | Beiaard en koperblazers | 10.30 – 11.15 uur

Jan-Geert Heuvelman is stadsbeiaardier van Rijssen. Tijdens de Twentse Beiaard Dag speelt hij op het carillon van de Schildkerk, een instrument van 50 klokken. Dit keer speelt hij samen met tien koperblazers onder leiding van trompettist Harry ten Brinke. Op het programma staat onder andere een Valerius suite, een door Leen ’t Hart geschreven werk voor beiaard en koperblazers met veel bekende melodieën zoals Merck toch hoe sterk en Heere kere van ons af.

Drienerlo | Universiteit Twente | Muzikaal geïllustreerde verhalen | 13.00 – 13.45 uur

Campusbeiaardiers Esther Schopman en Hylke Banning, beide alumni van de UT, werken voor de Twentse Beiaard Dag 2024 samen met studenten van de Bellettrie, een bibliotheek op de campus speciaal voor studenten, die ook door studenten wordt beheerd. Tijdens het evenement op de campus wordt er voorgelezen uit eigen werk. Als muzikale illustraties bij de verhalen zullen Hylke, Esther en hun leerlingen de tekst verlevendigen met korte bijpassende muziekfragmenten. Zo wordt een verhaal waarin de hoofdpersoon Amélie heet geïntroduceerd met een fragment uit La Valse d’Amélie van Yann Tiersen.

Enschede | Quatre-mains op beiaard en orgel |15.00 – 15.45 uur

Niet alleen zal de beiaard via een geluidsinstallatie binnen in de Grote Kerk te horen zijn, luisteraars zullen ook via
geluidsboxen in de toren buiten op de Oude Markt van het orgelspel kunnen genieten. Esther Schopman en organist Dennis Vallenduuk hebben muziek uitgezocht die gewoonlijk door twee beiaardiers of door twee organisten worden gespeeld, quatre-mains. Zij zitten echter niet naast elkaar op de bank, maar zo’n 35 meter van elkaar verwijderd, ieder achter hun eigen instrument! Op het programma staan onder meer bewerkingen van het Concerto in a-moll van Johann Sebastian Bach, Je te veux van Erik Satie en Oblivion van Astor Piazzolla.

wanneer?

10.30 – 11.15 uur in Rijssen

13.00 – 13.45 uur op Universiteit Twente

15.00 – 15.45 uur in Enschede

prijs

Gratis