Verkeer
Stuur appje
Zoek
Afrika Festival
Afrika Festival
Evenement, Kunst en cultuur, Theater, Muziek, Uitgaan
Afrika Festival
Met Salif Keïta: 'de gouden stem van Afrika'

Op zaterdag 6 en zondag 7 juli wordt voor de 35e keer het Afrika Festival Hertme georganiseerd in het openluchttheater van het Twentse kerkdorp Hertme. Er staan maar liefst 13 groepen op het podium, van het unieke geluid van Sinaubi Zawose & Pamoja uit Oost-Afrika, tot de wereldberoemde ‘gouden stem van Afrika’, Salif Keïta.

Twente
t/m 07 jul
12:00

Zaterdag
Het programma van het zevende lustrum van het Afrika Festival Hertme begint op zaterdag 6 juli met een optreden van percussiegroep Pépit’Arts uit Benin. Deze groep uit Adjarra (‘the city of drums’) brengt de grote rijkdom van ritmes en klanken uit de voduntraditie niet alleen op het hoofdpodium ten gehore, ze gaan ook meerdere workshops geven aan jonge bezoekers van het festival. 

Daarna is het de beurt aan Sinaubi Zawose & Pamoja uit Tanzania. Zij combineren op unieke wijze de traditionele en hedendaagse Gogo-muziek uit oostelijk Afrika. De derde groep komt uit Ghana; de onstuimige neo-traditionele band Alostmen & Wanlov The Kubulor verandert het theater met hun aanstekelijke muziek in een dansvloer.

De warme stem van Nancy Viera hoor je zaterdagmiddag. Zij bracht dit voorjaar een nieuw album uit met daarop een mengeling van funana en samba. De avond begint in Hertme met de bruisende cocktail van afro-pop, Bantu-stijl highlife en afrobeat die Pamela Badjogo uit Gabon ten gehore brengt. Het blijft daarna zweten in Hertme, want de Malinese band Bamba Wassoulou Groove brengt hun typische rockenergie in het openluchttheater. De avond wordt afgesloten met het nieuwste project van Widad Mjama & Khalil Epi: Aïta mon amour. 

Zondag
Zondag 7 juli begint met een optreden van de wereldberoemde meester op de 21-snarige kora: Ballaké Sissoko. Naast een kort optreden op het hoofdpodium, is deze Malinees zondag ook nog twee keer in ’t Spookhoes te zien en te horen. Je zou de zondag gerust een Malinese dag kunnen noemen, want vier van de zes groepen op zondag komen er vandaan. De band Tartit is een van de belangrijkste groepen in de Toeareg-muziekscene, en een van de weinige groepen die voornamelijk uit vrouwen bestaat. Zij spelen nummers van hun nieuwste album ‘Amankor’ (ballingschap), maar brengen ook meer traditionele nummers uit hun rijke repertoire. 

Een van de nieuwe frisse stemmen van de jongere Malinese generatie wordt vertolkt door Kankou Kouyate. Zij komt naar Hertme met haar groep ‘Les Etoiles de Garana’, gerespecteerde muzikanten uit Mali en Guinee. Kouyate werkte ooit samen met de absolute topartiest van het 35Afrika Festival Hertme: Salif Keita. Hij wordt ook wel de “Gouden stem van Afrika” genoemd. Het vrouwelijke collectief Les Amazones d’Afrique sluit de jubileumeditie van het festival op zondagavond. “Vrouwen zijn aan het stikken; we willen dat ze kunnen ademhalen”, is het leitmotiv van deze krachtige vrouwen.

Nog meer
Ook dit jaar is er een speciaal programma voor de jonge festivalbezoekers. Voor kinderen staan de workshops percussie en dans van Pépit’Arts uit Benin centraal, maar natuurlijk is er volop ruimte om te knutselen en te spelen. En uiteraard wordt er weer volop geschminkt! Op de momenten dat er niet wordt opgetreden op het hoofdpodium, draait DJ Kosmik Kat met zijn aanstekelijke enthousiasme op de horecaweide.

wanneer?

06 juli 12:00

prijs

Er zijn verschillende soorten reguliere tickets. Zie de site voor meer informatie