Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Bitterballen maken met koffiedik: zo werkt nieuw project van DCW in Enschede

Sinds kort rijden medewerkers van het sociaal ontwikkelbedrijf DCW dagelijks langs de cafés in de Enschedese binnenstad om hun bakfiets te vullen met koffieprut. Die wordt gebruikt als grondstof voor het kweken van oesterzwammen. Oesterzwammen zijn vleesvervangers. Het zou zo maar kunnen zijn dat de DCW er straks bitterballen van maakt.

Die bitterballen van oesterzwammen worden nu gemaakt in het biercafé Stanislaus Brewskovitch. Evenzogoed kan er van de door de DCW gekweekte paddestoelen shoarma worden bereid. Als projectleider Agnieszka Schipper een beetje koffiedik kijkt, ziet ze toekomst voor haar DCW. "We willen de oesterzwammen deels in onze eigen keuken verwerken en beschikbaar stellen voor de burger en horecaondernemer."

Teeltproces

Het is een druilerige dag als de vrolijke Ceyse Iisse een bak koffiedik ophaalt bij La Place Enschede. Ceyse is medewerker van de DCW. Als fietskoerier gaat ze elke dag met de bakfiets heen en weer naar het stadscentrum. Daar is waar het circulaire rondje begint. Als de koffiedik is afgeleverd in de kwekerij, gaat de technische ondersteuner van het teeltproces aan de slag. Dat is Henko Jonker. Een mix van kalk, oesterzwam-schimmel en water stopt hij in zakken waarin de oesterzwammen ontstaan.

Die zakken hangen in containers waarin de oesterzwammen tot leven komen. Teamcoach Robert Heesink houdt van 'zijn' product: "Ik heb er al shoarma van gemaakt en kroketten van gehad, ik kan het iedereen aanraden."

icon_main_info_white_glyph

Oesterzwamkwekerij als werksoort DCW

Sociaal ontwikkelbedrijf DCW Enschede streeft ernaar om schakel te zijn tussen bedrijven en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. "Dit project draagt op meerdere manieren bij aan de maatschappij. De medewerkers van DCW hebben een nieuwe werksoort waarin zij zich kunnen ontwikkelen. Onder het motto ‘zero waste’ wordt van het ‘afval’ weer compost gemaakt. Kortom, dit project is lokaal, duurzaam, sociaal, circulair en legt een verbinding tussen de markt, het onderwijs en de overheid", aldus DCW.

Koffiedik kijken

Uit de zak oogst de DCW twee keer. Van wat er dan overblijft, wordt compost gemaakt voor de andere moestuinen van de DCW-kwekerij aan de Blijdensteinbleekweg in Enschede.

Na de oogst gaat Ceyse weer met de bakfiets gevuld met oesterzwammen terug naar de horecaondernemer. Die maakt er een gerecht van maakt. Zoals de bitterballen bij biercafé Stanislaus Brewskovitch. En zo is het cirkeltje weer rond.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.