Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Gronau zet eerste stap woonwijk op de grens: waterpijpbar maakt plaats voor Euregio-kantoor

Shisha Lounge grensovergang Enschede Glanerbrug Euregio
De shishalounge pal aan de grens is inmiddels gesloten. Het pand wordt gesloopt en maakt plaats voor het nieuwe kantoor van de Euregio. In de verte is het vergadercentrum van de Euregio aan de Nederlandse kant van de grens te zien.
Beeld: 1Twente/Wilco Louwes

Een woonwijk met parken pal aan (en over) de grens. Het 'burenproject' van Enschede en Gronau staat nog in de kinderschoenen, maar de eerste stappen zijn gezet. Het leegstaande horecapand bij de grensovergang vanuit Glanerbrug maakt op afzienbare termijn plaats voor het nieuwe kantoor van de Euregio. Met de nieuwe woonwijk die in de toekomst zal verrijzen wil Gronau de landgrens letterlijk uitwissen.

Hoewel grenscontroles tegenwoordig alleen nog steekproefsgewijs worden uitgevoerd, voelt de grensovergang bij Glanerbrug nog altijd als een wereld van verschil. Lege en vervallen gebouwen en parkeerplaatsen aan Duitse zijde ten opzichte van woningen en bedrijvigheid aan de Nederlandse kant. Met enige jaloezie besloot Gronau enkele jaren geleden dat het anders moest. En nu worden de plannen voor de opwaardering van de grenszone steeds concreter.

Baumwollspinnerei Eilermark

Net als buurgemeente Enschede heeft ook het 50.000 inwoners tellende Gronau groeiambities. Het gebied aan de grens bij Glanerbrug is aangewezen om voor een belangrijk deel in die behoefte aan extra woningen te voldoen. Aan beide kanten van de Enscheder Straße heeft de gemeente inmiddels gronden verworven, of gaat zij dat nog doen.

IMG 0189
Lees ook
Meer elan voor grensovergang: Gronau wil op steenworp afstand van Glanerbrug een wijk bouwen

Deze stappen moeten uiteindelijk leiden tot een nieuwbouwwijk, deels op de locatie van de voormalige textielfabriek Baumwollspinnerei Eilermark ten noorden van de grensovergang en deels op de gronden ten zuiden van de hoofdweg. Het straatbeeld langs de Enscheder Straße krijgt meer elan. Het huidige Euregio-kantoor wordt gesloopt (met de wens er een supermarkt te vestigen) en vanaf de verloederde voormalige parkeerplaats van de douane tot aan de Amtsvennweg komt een bedrijventerrein: het Euregio Business-Center en Technologie Park.

Shishalounge wordt gesloopt

De eerste stappen voor een opwaardering van de grenszone zijn al gezet. Een voormalig restaurant (later casino) pal aan de grens is al gerenoveerd en huisvest nu het Schmugglerhaus, een koffie- en broodjeszaak. Aan de overkant, vlak naast de brug over de Glanerbeek, was tot voor kort een shishalounge (waterpijpbar) en gokhal. Sinds de jaarwisseling zijn de huurders vertrokken. De gemeente Gronau heeft de panden en gronden verworven.

“Het nieuwe kantoor komt direct aan de grens, aan dezelfde kant als het vergadercentrum in Nederland. Hiervoor moeten de huidige panden aan de grens (voormalige shishalounge, red.) gesloopt worden”

De bedoeling is dat binnen afzienbare termijn de sloophamer in de horecapanden gaat. Op dezelfde plek gaan Gronau en Enschede gezamenlijk het nieuwe kantoor van de Euregio bouwen. Dat is afgesproken in het onlangs getekende samenwerkingsverdrag. "We staan op dit moment nog aan het begin van concrete plannen", laat een gemeentewoordvoerster van Gronau weten. Een impressietekening of een schatting van de kosten is er dus nog niet.

IMG 0197
Lees ook
Enschede gaat 'officiële vriendschap' aan met Gronau: dit zijn de buren van plan

Europese subsidie

Meer duidelijkheid moet er wel snel gaan komen. In februari besluit de gemeenteraad van Gronau of er 300.000 euro wordt uitgetrokken om de eerste ontwikkelplannen en het aanbestedingstraject van het nieuwe Euregio-kantoor te bekostigen. "Het nieuwe kantoor komt direct aan de grens, aan dezelfde kant als het vergadercentrum in Nederland (het dertig meter verderop gelegen pand Ter Haar Sive Droste, red.). Hiervoor moeten de huidige panden aan de grens gesloopt worden", aldus de woordvoerster van Gronau.

Lees verder onder de afbeelding

Ter Haar Sive Droste Vergadercentrum Euregio Glanerbrug Gronau
Het vergadercentrum van de Euregio: het gebouw Ter Haar Sive Droste in Glanerbrug, pal aan de grens.
Beeld: 1Twente/Wilco Louwes

In ieder geval een deel van de uiteindelijke kosten van het kantoor en aanpassingen in de openbare ruimte moeten betaald worden via de Europese Interreg-subsidie. Een subsidieaanvraag wordt dit voorjaar nog aan de Euregioraad voorgelegd. Voorwaarde voor zo'n subsidie is dat het om een grensoverschrijdend project moet gaan. Aan de Nederlandse kant van de grens moet dus ook nog een 'plangebied' worden aangewezen.

Bruggetjes over de Glanerbeek

Over hoe dat grensoverschrijdende gebied er uit komt te zien, zijn echter al wel wat suggesties. Studenten architectuur aan de hogeschool van Münster hebben in opdracht van Gronau tekeningen gemaakt met ideeën voor het Euregio-Quartier, zoals het nieuwbouwplan wordt genoemd.

IMG 0197
Lees ook
Gronau wil een busdienst over de grens, Enschede houdt de boot nog even af

Opvallend in die tekeningen is vooral de grensovergang. Als onderdeel van de nieuwbouwplannen wordt ook de doorstroming van de Glanerbeek verbeterd. In een rapport adviseren de architectuurstudenten om meerdere bruggetjes (voor fietsers en voetgangers) over de beek te maken en de parken aan beide kanten van de grens vloeiend in elkaar te laten overlopen.

Impressie Euregio kwartier Gronau Glanerbrug school of architecture universiteit Münster met pijl
Een impressie van hoe het grensgebied tussen Gronau (links) en Glanerbrug er na voltooiing van het Euregio-kwartier eruit zou kunnen zien. De rode pijl geeft de huidige grensovergang aan.
Beeld: 1Twente/Wilco Louwes
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.