Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo
Nieuws
Enschede

Extern bureau doet onderzoek naar mogelijke angstcultuur binnen gemeente Enschede

Staff gd7b38f3e9 1280
Beeld: Pexels

Adviesbureau Berenschot gaat onderzoek doen naar de bedrijfscultuur binnen een deel van de ambtelijke organisatie van de gemeente Enschede. Dit gebeurt naar aanleiding van signalen van een angstcultuur, die afgelopen najaar naar buiten kwamen. Het onderzoek start na de jaarwisseling en zal een kleine drie maanden in beslag nemen.

De focus van het onderzoek ligt op de sociale veiligheid. Er is volgens de gemeente bewust gekozen om het onderzoek door een extern bureau te laten uitvoeren, zonder ambtelijke inmenging. Naast een enquête en interviews wordt er ook een meldpunt ingesteld voor ambtenaren. Bovendien zal Berenschot de procedures rond vertrouwenspersoon en klokkenluidersregeling tegen het licht houden.

Signalen serieus nemen

Verantwoordelijk wethouder Niels van den Berg zegt dat het zowel voor inwoners als individuele werknemers van belang is dat ambtenaren zich goed voelen in hun werk en in de samenwerking met collega’s en managers. "Er zijn signalen dat dat niet altijd het geval is en ook de berichtgeving in de media heeft geleid tot interne onrust. Voor ons reden om die signalen serieus te nemen en daarnaar onderzoek te laten verrichten."

Oude Markt Concordia Stadhuis Ernst Bergboer
Lees ook
Signalen van angstcultuur bij de gemeente Enschede: incidenten of patroon?

Afgelopen najaar kwamen medewerkers bij openlijk naar buiten over de angstcultuur die zij in het gemeentehuis en stadskantoor ervaren. Intern was dat beeld al anderhalf jaar daarvoor bekend. Ambtenaar Willy Heesen deed bij RTV Oost zijn verhaal en sprak over intimidatie en een onveilige werksfeer. "Als je kritisch bent, ben je aan de beurt", zei hij. Na het interview werd hij door gemeentesecretaris Kees Meijer op non-actief gezet.

icon_main_info_white_glyph

Afscheid van Arbo-dienst

Werknemers van de gemeente Enschede die ziek thuis zitten, om welke reden dan ook, krijgen te maken met een andere arbo-arts. Deze is week is bekend geworden dat de gemeente vroegtijdig afscheid genomen van de huidige arbodienst, Assist Verzuim. Volgens een woordvoerder konden 'de diensten die de gemeente nodig had' niet meer worden geleverd. "Assist kan niet meer een gecertificeerde bedrijfsarts regelen."
Hoewel het contract nog drie hele maanden liep, is het volgens de woordvoerder met instemming van beide zijden ontbonden. Vanaf 1 januari tot 1 mei is er een tijdelijke oplossing gevonden met de bedrijfsartsen van Pro Corpus. Daarna moet er een langdurige oplossing zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.