Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo
Nieuws
Twente

Twente Board: miljoenen van het Rijk voor treinverbinding met Duitsland 'kroon op het werk'

20210605 COEN KRUKKERT STATION ENSCHEDE GLANERBRUG TREIN OV NACHT
Het Rijk stelt dertig miljoen euro beschikbaar voor elektrificatie van de spoorlijn Zwolle-Twente-Münster
Beeld: Coen Krukkert

Twente Board noemt de toezegging van het Rijk van tientallen miljoenen euro's voor de treinverbinding Zwolle-Twente-Münster 'van doorslaggevende betekenis voor het voortbestaan deze spoorverbinding met onze Oosterburen'. Maandag werd bekend dat Den Haag 30 miljoen euro reserveert voor het elektrificeren van het treintraject. De trein die nu op het traject rijdt, doet dat op diesel.

Volgens Twente Board is de miljoeneninvestering hard nodig, omdat alleen al tussen Enschede en Münster dagelijks ruim tienduizend mensen op en neer reizen.

Kroon op werk

In Duitsland worden in 2028 de dieseltreinen vervangen door elektrische treinen. Als Nederland deze ontwikkeling niet volgt, stopt in dat jaar de treindienst. “We zien deze toekenning als een kroon op ons werk. We hebben hier samen met de Provincie Overijssel, Euregio en Regio Zwolle lang voor geknokt”, zegt Victor-Jan Leurs van Twente Board.

Deze rechtstreekse verbinding is meer dan het dichten van een kloof, het schept ook op sociaaleconomisch niveau nieuwe mogelijkheden voor de regio. “Denk alleen al aan de vereenvoudigde uitwisseling van vakkrachten in de grensregio”, zegt Leurs. “Met ongeveer veertigduizend vacatures en nog eens achttien procent van het personeelsbestand dat in de komende tien jaar met pensioen gaat, versterkt dat de synergie. Daarnaast wordt er veel samengewerkt tussen de UT en de universiteit in Münster.”

Opdracht ProRail

ProRail krijgt nu opdracht om elektrificatie van het spoor tussen Enschede en Gronau te verkennen. In de verkenning onderzoekt ProRail ook welke maatregelen nodig zijn voor doorkoppelen van sporen. Dan kunnen in de toekomst de stootblokken op station Enschede weggehaald worden zodat een binnenkomende Duitse trein door kan rijden naar Hengelo en verder.

icon_main_info_white_glyph

Meerjarenprogramma Infrastructuur Ruimte en Transport (MIRT)

De financiële toezeggingen staan vermeld in de brief die vandaag verstuurd is aan de Tweede Kamer over het Meerjarenprogramma Infrastructuur Ruimte en Transport (MIRT). In het jaarlijkse overleg worden plannen gemaakt voor de toekomst van bereikbaarheid, water en ruimte in de regio.

Het Rijk reserveert maximaal dertig miljoen euro om mee te betalen aan de elektrificatie. Naast deze dertig miljoen zijn al meer financiële toezeggingen gedaan. Zo krijgt Hengelo vijftien miljoen euro voor het verbeteren van de bereikbaarheid van Hart van Zuid en de binnenstad, zodat de woningbouw versneld kan worden opgepakt. Enschede en Almelo hebben hiervoor eerder dit jaar al afspraken met het Rijk gemaakt.

Reactie Hengelo

Hanneke Steen, wethouder gemeente Hengelo en bestuurlijk trekker Bereikbaarheid Twente: “Wij zijn heel blij met deze afspraken met het Rijk en de andere partners. Samen met wat we eerder dit jaar al hebben gekregen voor bijvoorbeeld de N36 kunnen we flinke stappen maken in het verbeteren van de bereikbaarheid en verkeersveiligheid in en naar Twente."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.