Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Politie doet vlak over de grens bij Enschede grootste vuurwerkvangst ooit

Vuurwerkfoto Polizei
Beeld: Polizei

De politie heeft vlak over de grens bij Enschede de grootste vuurwerkvangst ooit gedaan. In oude NAVO-bunkers in Rheine werd 350.000 kilo vuurwerk in beslag genomen. Het gaat om vuurwerk dat in Nederland niet verkocht mag worden. Vermoedelijk was het bedoeld voor het illegale circuit in Nederland.

Er zijn tien verdachten opgepakt, meldt de NOS. Drie mannen uit Nieuwegein worden gezien als hoofdverdachten. Ze werden vorige maand al opgepakt en zitten nog vast. Andere verdachten zorgden bijvoorbeeld voor het transport, de opslag of het contact met de klanten.

Tweede keer

In Rheine werd vorig jaar al 120.000 kilo vuurwerk gevonden. Volgens de politie staat dat los van deze vondst. De politie spreekt van een "dreun voor de illegale handel". Heel vorig jaar werd in totaal 205.904 kilo in beslag genomen, en in 2020 122.815 kilo. In 2019 ging het om 61.429 kilo, 2018 56.522 en 2017 40.383.

Agenten kwamen de handel op het spoor na twee jaar onderzoek. Rechercheurs ontdekten dat er vuurwerk vanuit landen als Polen, Italië en China via Duitsland naar Nederland werd vervoerd. Afgelopen juni werden daarom in Duitsland en Nederland al invallen gedaan.

Onveilig

Volgens de politie voldeden de opslaglocaties absoluut niet aan de veiligheidseisen. Het illegale vuurwerk wordt nog onderzocht en zal daarna worden vernietigd.

De politie zegt dat levensgevaarlijk illegaal vuurwerk steeds meer wordt ingezet als geweldsmiddel bij ongeregeldheden. Ook wordt het gebruikt als explosief bij conflicten in het criminele circuit of bij het opblazen van geldautomaten.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.