Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Voorzitter Hengelose IJsclub: 'Twentse gemeenten investeren niet in ijsbaan als visie ontbreekt'

20221108 Bob Groenewoud Hengelose I Jsclub magic
Bob Groenewoud, voorzitter van de Hengelose IJsclub, maakt zich grote zorgen over het voortbestaan van IJsbaan Twente.
Beeld: Bob Groenewoud

Twente telt 1.500 clubschaatsers. Vierhonderd daarvan zijn lid van de Hengelose IJsclub (HIJC) en daarmee is de HIJC de grootste gebruiker van de in zwaar verkerende IJsbaan Twente. Exploitant PCH Groep heeft per eind oktober de exploitatieovereenkomst met de gemeente Enschede ontbonden. Enschede neemt de onderhoudsverplichting dit seizoen over, maar wat er daarna gebeurt, dat weet niemand.

Brief

Bob Groenewoud is voorzitter van de HIJC. Hij maakt zich grote zorgen: "De gemeente Enschede heeft er voor dit seizoen 100.000 euro extra aan subsidie in gestoken en wil dat vanaf volgend jaar ook de andere Twentse gemeenten hun steentje bijdragen. Omdat te bewerkstelligen is er een brief naar die gemeenten gegaan met het verzoek om samen jaarlijks iets meer dan vijf ton bij te dragen. De gemeenten plaatsen echter nogal wat kanttekeningen bij die brief."

“Het eerste dat je zou moeten doen is het duurzaam maken van de ijsbaan, de energiekosten omlaag brengen.”

'Ik mis de visie'

Groenewoud vindt het meer dan terecht dat Enschede om geld vraagt, immers schaatsers uit heel Twente maken gebruik van de ijsbaan, maar hij vindt de onderbouwing van het verzoek maar matig: "Er staat niet in hoe ze dit geld willen gaan gebruiken. Het eerste dat je zou moeten doen is het duurzaam maken van de ijsbaan, de energiekosten omlaag brengen. Die visie mis ik in het stuk en dan is het begrijpelijk dat de andere gemeenten niet direct 'ja' zeggen. Die gaan geen geld in een ijsbaan gooien, als er niet ook iets tegen die oplopende kosten gedaan wordt."

De gemeente Hengelo, waarmee Groenewoud contact heeft gehad over deze kwestie, onderschrijft het belang van de ijsbaan voor de Hengeloërs en geeft aan graag te willen meedenken, maar vraagt daarvoor meer tijd en onderzoeksresultaten.

Ijsbaan Enschede
Lees ook
Enschede gaat met de pet langs Twentse gemeenten om faillissement ijsbaan uit te stellen

FBK Stadion en andere topsportvoorzieningen

De meerderheid van de Twentse gemeenten heeft daarnaast aangegeven dat er ook gekeken moet worden naar de structurele financiering van andere regionale topsportvoorzieningen zoals het FBK Stadion in Hengelo, de turnhal (IIspahal) in Almelo en het zwembad van Het Ravijn in Hellendoorn. Pas als dat duidelijk is, kunnen ze een weloverwogen afweging maken over een eventuele financiële bijdrage en de hoogte hiervan. De provincie heeft aangegeven de onderzoekskosten te willen dragen. Naar verwachting zijn de resultaten hiervan niet voor 1 april 2023 beschikbaar. Daarom is voor het volgende seizoen nu al om een bijdrage gevraagd aan de andere gemeenten en de provincie om dat schaatsseizoen nog te kunnen garanderen.

Deventer

"Er is echter een groot verschil tussen de ijsbaan en de andere topsportvoorzieningen", vertelt Groenewoud. "Op IJsbaan Twente wordt ook aan breedtesport gedaan. Hier leren veel Twentse kinderen voor het eerst schaatsen. Daarmee worden de clubs weer gevoed met nieuwe leden. Dit geldt niet of in elk geval minder voor de turnhal en het bad in Nijverdal."

Mocht de Enschedese ijsbaan volgend jaar toch de deuren (tijdelijk) moeten sluiten, dan zijn de clubs weer aangewezen op ijsbaan De Scheg in Deventer. Dat is volgens Groenewoud allesbehalve wenselijk: "Daar schaatsen ongeveer evenveel clubschaatsers als in Enschede. Daarvoor is dus helemaal geen plek. Of ze verdringen daar de recreatieve schaatsers. En daarvan hoop je je juist dat zij zich ooit bij een club aansluiten. Kortom, op die manier raak je in een negatieve spiraal."

Gerard Kemkers

Ook de sinds kort in Enschede gevestigde opleidingsploeg TalentNED, met aan het hoofd Gerard Kemkers, zou sluiting van de ijsbaan betreuren, weet Groenewoud: "Mijn dochter Jade maakt deel uit van die ploeg. Ik weet dat Gerard (Kemkers, red.) ook met de gemeente in gesprek is over openhouden van de ijsbaan, maar hoe die gesprekken verlopen, geen idee."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.