Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Projectontwikkelaar over plannen Beckum: 'Inspraak zonder inzicht leidt tot uitspraken zonder uitzicht'

20221014 beckum wolfkaterweg plan betaalbaar wonen
De twee kavels van Twickel en de familie Ter Boo, waar Betaalbaar Wonen plannen heeft ontwikkeld voor in eerste instantie zo'n veertig woningen.
Beeld: 1Twente

Volgens projectontwikkelaar Hans Stieber is de kans dat er in Beckum ooit woningen komen op de kavel langs de Hagmolenbeek, beter bekend als 'veld 3', nihil. Stieber is de man achter Betaalbaar Wonen, een bedrijf dat overal in de regio plannen ontwikkelt voor woningbouw aan de onderkant van de markt. Om te kunnen bouwen op het voormalige veld 3 van voetbalclub TVO zal Twickel 17 (!) vierkante meter moeten afstaan en volgens Stieber gaat die partij dat nooit en te nimmer doen.

Onteigening

Twickel wil namelijk niet meewerken, omdat woningbouw op veld 3 'de natuur in het beekdal van de Hagmolenbeek ernstig zal schaden'. Dat vertelde adjunct-rentmeester Hans Gierveld van Twickel eerder al tegen 1Twente. In dat geval blijft alleen onteigening door de gemeente een optie, maar dan moet dat wel een aantoonbaar algemeen belang dienen. En daarbij mag de overheid dat belang niet op een andere manier kunnen realiseren. En daar wringt 'm volgens Hans Stieber de schoen: "Er zijn namelijk genoeg andere plekken in Beckum waar wel gebouwd kan worden."

Samen Bouwen aan Beckum

Dorpswethouder Claudio Bruggink heeft zich samen met de stichting Samen Bouwen aan Beckum (SBaB) vastgebeten in veld 3 met het idee dat er met de verkoop door TVO aan de gemeente geld zou overblijven om te investeren in bijvoorbeeld een nieuwe dorpsaccommodatie, maar Stieber moet lachen om dat idee: "Dat was in 2019 al niet haalbaar en nu met de huidige prijzen moet er zelfs geld bij. Kortom, van woningen op veld 3 wordt niemand beter."

“'Inspraak zonder inzicht leidt tot uitspraken zonder uitzicht'”

Paardenweitje

Nu ligt er het plan van de gemeente om een kavel langs de Wolfkaterweg aan te kopen, het zogeheten 'paardenweitje' van de familie Heemink. Daar zouden 'enkele tientallen woningen' gerealiseerd kunnen worden, liet wethouder Bruggink dinsdag 11 oktober weten. Stieber houdt het op maximaal twintig: "En dan te bedenken dat er in Beckum de komende dertien jaar zo'n 130 woningen gebouwd moeten worden om aan de vraag te voldoen."

Lees ook
Ruim baan voor 'enkele tientallen woningen' langs Wolfkaterweg in Beckum

Voorrang voor Beckumers

Die vraag is er absoluut. Vele tientallen jonge Beckumers willen dolgraag in Beckum kunnen blijven wonen of terugkeren naar Beckum, maar er zijn eenvoudigweg geen starterswoningen. Als de gemeente ergens in 2023 het paardenweitje zou kunnen kopen, is het volgens Hans Stieber nog maar de vraag of daar straks alleen plek is voor mensen met Beckumse roots. Hoewel er een wetswijziging in de maak is, kan een gemeente bij de aankoop van een kavel nog geen voorrang verlenen aan eigen inwoners. Stieber: "En dat kan ik straks wel. Bij Betaalbaar Wonen hebben zich nu 55 mensen geïnteresseerden aangemeld. En ik kan bepalen dat alleen Beckumers in aanmerking komen."

Vrijstaand

In 2018 is Stieber in de arm genomen door de grondeigenaren van de twee kavels van Twickel en de familie Ter Boo, ook aan de Wolfkaterweg. Toen nog met het idee om er zo'n veertig woningen te realiseren. Inmiddels heeft Twickel andere plannen: bij de invulling moet er meer aandacht komen voor de landschappelijke waarden, waardoor er hooguit enkele woningen gebouwd kunnen worden. Vrijstaand en met grote tuinen. Niet bepaald voor starters dus. Blijft over het stuk van Ter Boo, waar volgens Stieber maximaal dertig woningen gebouwd kunnen worden.

"Dat zijn de laatste ontwikkelingen. Hoe Twickel het precies voor ogen heeft, weet ik nog niet, maar ik ga er wel vanuit dat ik ook dat nieuwe plan mag ontwikkelen. Voor de kavel van Ter Boo blijft dat sowieso het geval. Daar blijft het ook met name gaan om starterswoningen." Het merendeel wordt projectmatig gebouwd, maar er is volgens Stieber ook ruimte voor enkele eigen initiatieven.

Lees ook
Ambitie is groot: 'Binnen 5 jaar heeft Beckum er 80 woningen bij'

Bouwkosten

De projectontwikkelaar uit Goor geeft wel aan dat de bouwkosten de afgelopen vier jaar met misschien wel vijftig procent zijn gestegen en dat het zelfs voor starters momenteel moeilijk wordt om een hypotheek te bemachtigen: "En dat heeft Beckum grotendeels te danken aan de wethouder en de stichting SBaB. Als zij vanaf het begin hadden meegewerkt, hadden de eerste huizen er nu allang kunnen staan. Maar goed, dit is weer zo'n typisch geval van 'inspraak zonder inzicht leidt tot uitspraken zonder uitzicht', een kreet die ik vaak bezig."

Dorpsraad Bruisend Beckum

Waar Stieber met 99% zekerheid durft te stellen dat er langs de Hagmolenbeek nooit gebouwd zal gaan worden, durft hij hetzelfde percentage te gebruiken waar het gaat om wél bouwen op de kavels van Twickel en Ter Boo langs de Wolfkaterweg: "Beckum zit te springen om betaalbare woningen."

Stieber mag dan geen hoge pet op hebben van wethouder Bruggink en de stichting SBaB, hij is wel lovend over de drive van de verjongde Dorpsraad Bruisend Beckum: "Zij hebben alleen weinig in de melk te brokkelen. De gemeente moet het doen wat betreft de aankoop van gronden en de gemeente is verantwoordelijk voor bestemmingsplanwijzigingen. Toch komt er een moment dat wethouder en SBaB hun verlies moeten nemen wat betreft veld 3, want in Beckum moet er sowieso gebouwd worden. Met die naar verwachting maximaal twintig woningen op het paardenweitje ben je er nog lang niet."

Beckum veld 3
Volgens Hans Stieber is de kans dat er ooit op veld 3 (onder) gebouwd gaat worden nihil.
Beeld: SBaB
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.