Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo
Nieuws
Hengelo

Actiegroep bang voor verlies 'openbaar karakter' Hengelose Storkbibliotheek

Storkbieb1 1twente
Protestposters op de deuren van de voormalige Stork-bieb
Beeld: 1Twente

Werkgroep Culturele prikacties Oude Bieb maakt zich zorgen over het behoud van het openbare karakter van de voormalige Stork-bibliotheek in Hengelo. Bij het zogenaamde ‘gunningstraject’ konden partijen hun ideeën voor de voormalige leeszaal aan de Vondelstraat inbrengen. Eén van de voorwaarden was dat het pand ook in de toekomst toegankelijk moest blijven voor publiek. Projectontwikkelaar Van Wijnen zegt zich aan alle voorwaarden te gaan houden en de toegankelijkheid te gaan bespreken met de toekomstige bewoners.

Criteria

Bij het gunningstraject heeft de gemeente Hengelo een aantal criteria vastgesteld, waaraan het winnende plan moest voldoen. Eén van die criteria is dat het pand haar ‘openbare karakter’ moest behouden. Het gebouw moet een rol blijven spelen in de wijk. Projectontwikkelaar Van Wijnen, die het winnende plan heeft ingebracht, heeft in de plannen een ontmoetingsruimte en een toegankelijke galerij ingetekend.

Brief aan raadsleden

Naar aanleiding van een gesprek dat de actiegroep vorige week heeft gehad met de projectontwikkelaar is nu een brief gestuurd naar de Hengelose gemeenteraad. Daarin geeft de actiegroep aan dat Van Wijnen het openbare karakter niet wil vastleggen. De actiegroep wil nu dat er een aantekening wordt opgenomen in het koopcontract om de openbare toegankelijkheid van het gebouw vast te leggen.

De actiegroep heeft hiertoe een plan aangeleverd bij Van Wijnen: “We hebben vanuit de werkgroep bovendien aangeboden om een grote bijdrage te leveren aan de invulling van de publieke toegankelijkheid, door samen met de bewoners te werken aan programmering in en beheer van de beide ruimtes. We zijn bereid hiertoe een stichting in het leven te roepen. Van Wijnen is positief over deze insteek, maar is niet bereid dit samen te laten gaan met het borgen van de openbaarheid”, aldus de actiegroep.

'Invulling door bewoners’

Volgens de projectontwikkelaar houden zij zich aan het ingediende plan dat het gunningstraject heeft gewonnen, 'want dat plan moet worden gerealiseerd'. De zogenaamde eregalerij van het pand wordt vrij toegankelijk voor publiek. Projectleider Marten ter Haar: “In de eregalerij komt een dag/nachtslot en er komen foto's en verhalen over het gebouw.”

De gemeenschappelijke ruimte is volgens de projectleider formeel geen openbare ruimte, maar hij zegt dat toekomstige bewoners gaan bepalen welke invulling deze ruimte gaat krijgen: “Bewoners kunnen dan de invulling van de ruimte organiseren.” Volgens hem kan dit bijvoorbeeld middels een aanmeldapp voor het gebruik van de ruimten of door middel van het aanstellen van een beheerder. Van Wijnen vindt het niet gepast om de openbaarheid van de centrale hal vast te leggen, zonder dat eerst met de toekomstige bewoners te bespreken.

Raadsvragen

Lokaal Hengelo-frontman Glenn Dedecker vraagt het college van burgemeester en wethouders om duidelijkheid over de regels rondom het plan en welke consequenties er zijn voor Van Wijnen als het openbare karakter daadwerkelijk in het geding komt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.