Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Concerten, voetbal, skaten en nog veel meer in de Tolle Woche van Enschede

20220629 Duitsland Nederland grensoverschrijdende samenwerking Noordrijn Westfalen Pixabay
Beeld: Pixabay

Duitse flair vult vanaf zaterdag de straten van Enschede. Een voorproefje op de Tolle Woche was afgelopen zondag het Oktoberfest en de zondagmarkt op het Van Heekplein. De feestweek begint zaterdag echt. Het programma telt veertien activiteiten waaronder een flink aantal culturele evenementen die aandacht schenken aan de Duits-Nederlandse verbinding. Actief meedoen kan ook.

Duitslandcoördinator René Bogaarts vertelde afgelopen week over de grote belangstelling voor de Tolle Woche en vertelde in 1Twente Vandaag over enkele bijzondere activiteiten. Hoogtepunt is onder meer de poëziewedstrijd 'Noaberschap'. De prijsuitreiking voor het beste gedicht heeft zaterdag om 16.00 uur in Boekhandel Broekhuis plaats.

Wandeling door Münster

Highlights zijn volgens Bogaarts naast de poëziewedstrijd de rondwandeling door Münster en Young Europe. Voor beide evenementen kun belangstellenden zich nog aanmelden op de website van de Tolle Woche. Young Europe is gericht op jongeren uit de grensstreek van 16 tot en met 25 jaar die door de gemeente Enschede worden uitgenodigd.

Bij de Nederlandse rondleiding door Münster op 8 oktober is iedereen welkom. Bovendien wordt aansluitend aan die wandeling door de partnerstadvereniging Enschede-Münster een Duits-Nederlandse ontmoetingsavond inclusief avondeten en muziek georganiseerd. Beide activiteiten zijn gratis.

Sport

Je hoeft ook geen entree te betalen bij het Euregio kampioenschap straatvoetbal dat zondag om 13 uur op het Van Heekplein wordt gehouden. Het toernooi wordt opgeluisterd door de voetbalshow van freestyler Bjorn Boes.

Het International Skateboard Contest heeft plaats op 8 oktober in Skatepark de Fabriek. Vanaf 13 uur nemen skaters uit Duitsland en Nederland het tegen elkaar op.

Concerten

In het Muziekcentrum Enschede speelt Peter Beets met zijn big band om 20.00 uur. Tickets zijn nog verkrijgbaar en kosten 22,50 euro. Tijdens de zondagmarkt musiceren de Enschedese stadsbeiaardier Esther Schopman en de Duitse sing-songwriter Ronja Malzahn. Het duo treedt daareenboven maandag 3 oktober op met een mobiel carrillon op het Van Heekplein.

In de Grote Kerk is zondag 2 oktober het Stedelijk Koor Enschede samen met Kammerchor Uelsen te horen. De entree voor het interculturele muziekfeest bedraagt 17,50 euro.

Tentoonstelling en fietstour

De activiteiten hebben de hele week plaats. Duits en Nederlandse scholieren laten van 5 oktober tot en met 9 oktober hun digitale talenten zien. Leerlingen uit beide landen hebben samen huisjes ontworpen die met een 3D-printer zijn geprint. De resultaten worden geëxposeerd in Tetem. Wie het grensgebied met de fiets verder wil ontdekken kan de Drielanden fietstocht maken. De tocht kun je in Enschede beginnen, maar er kann ook in Losser of in de Duitse steden Bad Bentheim en Gronau worden gestart.

Pubquiz

Enschedeërs die het erg druk hebben kunnen volgende week met de Tolle Woche meedoen. Bij de Online Pubquiz wordt je kennis over de grensregio getest. De gemeente Enschede geeft volgende week donderdag toegang tot de quiz op haar Instagramkanaal.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.