Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo
Nieuws
Enschede

Gemeente Enschede zegt huur van drie Diekman-clubs per 1 januari op: 'We leggen ons er niet bij neer'

Om de terugkeer van het trainingscomplex van FC Twente naar Het Diekman mogelijk te maken, wordt de huur van de drie huidige verenigingen op het complex over ruim drie maanden formeel opgezegd. Dat betekent dat voetbalclubs Sportclub Enschede en PW en scheidsrechtersvereniging SEO voor de zomer van 2023 moeten verhuizen, zegt wethouder Niels van den Berg. En dat lijkt nog niet mee te vallen.

Met name het gedwongen vertrek van Sportclub Enschede lijkt in te slaan als een bom. De club, die al sinds jaar en dag op sportpark Diekman-West is gehuisvest en in 1965 samen met het inmiddels opgeheven Enschedese Boys nota bene aan de wieg stond van FC Twente, ziet de gedwongen verhuizing niet zitten. Sportclub wenst een overstap naar het sportpark bij Rigtersbleek in Twekkelerveld of de buren van Diekman-Oost, maar volgens de wethouder is er nog maar één optie: Enschede-Zuid.

Vier voetbalclubs bij elkaar

Bij de velden van Victoria '28 en FC Aramea wordt een nieuwe multifunctionele accommodatie opgetuigd. Die kan alleen uit als er vier verenigingen gaan samenwonen. De huidige bewoners van het complex krijgen gezelschap van FC Suryoye-Mediterraneo, dat nu op het complex aan de overzijde kant van de Broekheurne-Ring speelt. De vierde club zou in de beleving van de gemeente Enschede dus Sportclub Enschede moeten worden, maar die lijkt daarmee niet akkoord te gaan.

Sportpark Diekman Oost Rtv Oost Marc Willighagen
Lees ook
Stoelendans tussen voetbalclubs in Enschede: 'Acht clubs in Zuid, is dat niet te veel?'

Sportwethouder Van den Berg zei dinsdagavond in de vergadering van stadsdeel Oost dat Sportclub Enschede volgens hem lang genoeg op de hoogte was van de plannen op Het Diekman. Hoewel de gesprekken met de club volgens hem altijd constructief waren, zijn de gemeente (sportbedrijf Sportaal) en de voetbalvereniging er samen niet uitgekomen. Daarom wordt het huurcontract voor de velden opgezegd en de club desnoods gedwongen te verhuizen. Interim-voorzitter Jan Bijvank van Sportclub Enschede laat weten de ontwikkelingen eerst intern te willen bespreken. "We leggen ons er niet bij neer", luidt een korte reactie.

Hobbels op de weg

Volgens wethouder Van den Berg ziet de toekomstsituatie er bij de andere verenigingen goed uit. Scheidsrechtersvereniging SEO verhuist volgens hem zo goed als zeker naar de oude velden en het clubgebouw van korfbalvereniging KV Rigtersbleek aan de G.J. van Heekstraat. Maar binnen SEO klinken geluiden dat die overgang nog helemaal niet zo zeker is en er nog geen hamerklap op is gegeven.

Lees verder onder de afbeelding

Het Diekman Still
Sportclub Enschede moet van de gemeente Enschede voor de zomer van 2023 vertrekken van sportpark Diekman-West, net als PW en scheidsrechtersvereniging SEO.
Beeld: Videostill

Ook de verhuizing van PW naar Diekman-Oost, naast voetbalclub De Tubanters, gaat niet zonder horten en stoten. De oudste vereniging van Enschede (opgericht in 1885) wil zelf heel graag, maar hekelt de vertraging en uitstel in het proces. "We zijn hier al vier jaar mee bezig", verzuchtte voorzitter Ben Snijders in de stadsdeelvergadering. Die vertraging zorgt ervoor dat de noodzakelijke renovatie van het clubgebouw, waar voorheen Zuid-Eschmarke was gehuisvest, door de gestegen bouwkosten fors duurder is geworden.

Topsportcomplex

Klein lichtpuntje is dat PW en Sportaal er dinsdag uit zijn gekomen voor wat betreft de overdracht van het oude clubgebouw. De voetbalvereniging ruilt de huidige (eigen) accommodatie om het niet met de kantine en kleedkamers aan de J.J. van Deinselaan. Toch moet er nog veel gebeuren, waaronder asbestsanering. Een overgang per 1 januari 2023 is dus uitgesloten, zelfs aankomende zomer lijkt een ambitieuze doelstelling.

De gemeente Enschede wil dat alle verenigingen op Diekman-West zo snel mogelijk, maar in ieder geval voor de zomer, zijn vertrokken. Ondertussen wordt er gewerkt aan een vergunning voor de bouw van het nieuwe trainingscomplex van FC Twente en moeten de gemeente en de profclub er gezamenlijk uitkomen met de grondoverdracht. Als de gemeenteraad later in het jaar akkoord gaat, is de bedoeling dat er in 2023 nog wordt begonnen met de eerste werkzaamheden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.