Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Jan Riesewijk en Levenslust Beckum brengen ode aan legendarische pastoor Osse

Beckum en pastoor Osse zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Osse was er vier decennia lang de dorpspastoor, Beckum heeft een Pastoor Ossestraat en de carnavalsvereniging noemde zich de Beckumer Ossens. De jongere Beckumers zullen zijn naam alleen kennen van die twee vernoemingen. Volgend jaar herleeft Osse echter, dankzij het door Jan Riesewijk geschreven stuk 'Osse, petret van ’n pestoor'. Toneelvereniging Levenslust zoekt nog acteurs en figuranten.

Wieg in Losser

Osse was als pastoor dan misschien vergroeid met Beckum, zijn wieg stond in Losser en hij blies er 75 jaar later ook z'n laatste adem uit. Vandaar dat Levenslust aanklopte bij Jan Riesewijk, de bekende theatermaker uit Losser. Of hij het script niet wilde verzorgen? "Dat kon ik natuurlijk niet weigeren. Alles viel op z'n plek. Om te beginnen Losser, waar we allebei onze roots hebben. Chrisjan Osse is in 1865 geboren in wat nu het Ossehoes is. Ik woon zelf op een stuk oale groond, dat destijds van de familie Osse was. En Osse overleed ook in Losser, nadat hij had geholpen bij het slachten op het ouderlijke erf. Dat was in 1940. Hij was toen al ziek."

Lockdown

Verder kwam het Riesewijk goed uit dat er door de coronalockdown in 2020 geen theaterproducties waren. "Ik kreeg alle tijd om te schrijven. Ik had nog nooit een heel stuk geschreven, maar ik kwam er wel achter dat er heel völ tied in ging zitt'n."

“We zoeken nog de nodige acteurs, waaronder iemand die in de huid van Osse zelf kruipt. Of dat niks voor mij is? Ik zou een heel eind komen, maar ik fungeer als spreker, da's ook een grote rol. Daarbij heb ik een iets ander postuur dan de lange en slanke Chrisjan Osse, haha.”

Verjaardag Levenslust

Het is ook dankzij corona dat de uitvoering van het stuk even op zich liet wachten. Riesewijk schreef het ter ere van de 75e verjaardag van Levenslust. Die zou in 2021 gevierd worden. Corona maakte dat de uitvoeringen nu pas in september 2023 zijn. Wel zijn er dit najaar al twee auditiedagen gepland, op 1 en 9 oktober in 't Proggiehoes. Riesewijk: "We zoeken nog de nodige acteurs, waaronder iemand die in de huid van Osse zelf kruipt. Of dat niks voor mij is? Ik zou een heel eind komen, maar ik fungeer als spreker, da's ook een grote rol. Daarbij heb ik een iets ander postuur dan de lange en slanke Chrisjan Osse, haha."

Locatietheater

Het moet een voorstelling worden waarbij de scenes op verschillende plekken in Beckum worden opgevoerd. Onder meer in de kerk, die dan net enkele maanden eerder is onttrokken aan de eredienst. Een bijzonder toeval. Dát Beckum ruim tachtig jaar na Osses dood ook de rk-kerk zou verliezen, zou Osse ongetwijfeld pijn hebben gedaan, maar met het gebouw zelf had hij niks. Riesewijk: "Hij wilde het oude waterstaatskerkje liever niet verlaten en vond het ontwerp voor de nieuwe kerk maar niks. Toen hij vervolgens zelf een ontwerp had gemaakt, vond het bisdom dat te groot en niet praktisch. Uiteindelijk werd die nieuwe kerk gebouwd met stenen uit de fabriek in Losser. Dat dan weer wel."

Franciscus

Volgens Riesewijk, die zijn werk als theatermaker combineert met een baan in de zorg, was pastoor Osse een man van het volk, hoewel hij ook belezen was en zelfs lesmethodes voor kinderen ontwikkelde. "De pastoor voelde zich absoluut niet te groot voor een dorp als Beckum. Hij sprak bij voorkeur Twents en was dol op de natuur. Hij was ook echt een pastoor naar het hart van onze huidige paus, denk ik. Net als Franciscus zag hij alle mensen al gelijken en dacht niet in rangen en standen."

Pastoor osse 2
Jan Riesewijk: "Pastoor Osse voelde zich absoluut niet te groot voor een dorp als Beckum. Hij sprak bij voorkeur Twents en was dol op de natuur."
Beeld: Onbekend
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.