Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo
Nieuws
Enschede

Laatste bezwaren van tafel bij Raad van State: groen licht voor nieuwe villawijk in Enschede

Leuriks Oost Google Earth
De toekomstige villawijk Leuriks-Oost komt te liggen in het gebied tussen de Oostweg, Gronausestraat en de Keppelerdijk.
Beeld: Google Earth

De bouw van 74 woningen in het plan Leuriks-Oost bij de Gronausestraat in Enschede kan gewoon doorgaan. Dat heeft de Raad van State vandaag beslist. Drie bezwaarmakers vroegen een streep door het bestemmingsplan te zetten om aantasting van de natuur te voorkomen. Maar de Raad heeft de bezwaren verworpen.

Een van de bezwaarmakers wees op de bijzondere natuurwaarden in en rond een stuk bos dat hij bezit aan de rand van het plangebied. De oprukkende verstedelijking in het gebied vormt een bedreiging voor een buizerdsnest en de aanwezige kamsalamanders. In het gebied is om die reden al een bouwkavel vervallen en worden wandelpaden niet aangelegd.

Geen verstoring

Voor de bouw in het plan Leuriks-Oost zijn werkafspraken gemaakt zodat beschermde dieren niet worden verstoord. De Raad oordeelt dat die maatregelen voldoende zijn om de natuurwaarden te behouden. En dat geldt ook voor de maatregelen om het landschap in dit gebied niet te zwaar aan te tasten. “Om de originaliteit van het waardevolle landschap te behouden, wordt de nieuwbouw zorgvuldig ingepast met behoud van bestaande bospercelen en houtwallen”, zegt de Raad.

Het westelijke deel van het plangebied valt volgens de Raad onder het Natuur Netwerk Nederland. Maar dat zal niet worden aangetast. Woningbouw in dat deel is niet toegestaan.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.