Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

De slimme waterton: nieuw wapen in de strijd tegen verdroging en wateroverlast

De slimme regenton staat naast de woning van Jeroen Buitenweg aan de Hegemansweg in Hengelo. Twaalf van die slimmeriken staan er her en der in Twente. “We testen of ze werken”, zegt Hendrik Jan Teekens, één van de initiatiefnemers. “Hij werkt”, aldus Jeroen. De computergestuurde regenton van 250 liter leegt zich vanzelf als de KNMI een code geel of rood afkondigt. Teekens: “Daardoor heb je lekker vers water en de gemeente heeft een extra bufferos al dat regenwater op te vangen.” Als het een beetje meezit, komt de bijzondere ton volgend jaar voor de zomer op de markt.

Dat is ook precies waarom Teekens en Buitenweg zich druk maken om die slimme regenton. Nou zet één zo’n regenton geen zoden aan de dijk, want een buffer van 250 liter water is een druppel op de gloeiende plaat. Het wordt anders als duizenden stedelingen een computergestuurd regenvat gebruiken. Stel dat 10.000 mensen tijdens een fikse regenbui 250 liter water opvangen dan gaat het in totaal om 2,5 miljoen liter water dat niet in het riool terecht komt en waardoor overstromingen worden beperkt. De deelnemers krijgen overigens ook de beschikking over een app waarop je kunt zien hoeveel water er nog in de ton zit en waarmee je de ton ook via je mobiel kunt legen.

Hoosbui

Belangrijk is dus dat elk vat opslagruimte heeft als er een hoosbui overtrekt. Daarom wordt er nu al twee jaar door de initiatiefgroep gepuzzeld om het systeem zo te maken dat de ton zichzelf leegt voordat het gaat plenzen. Besloten is om de codes van het KNMI te gebruiken. Jeroen Buitenweg maakte dat de afgelopen maanden een keer mee, zag dat de ton zich leegde en dat ie zich vervolgens weer vulde tijdens de bui.

Bufferen

De waterdeskundigen hebben hun hoop gevestigd op gemeenten die alles op alles zetten om het overvloedige regenwater te bufferen, omdat dat de manier is om wateroverlast te voorkomen -het water komt dan niet meer in heel grote hoeveelheden in het rioolsysteem terecht- en regenwater vast te houden voor droge periodes. “Het is ook gewoon goed voor de tuin, want die verdroogt op dit moment waar je bij staat”, wijst Jeroen.

Investering door gemeenten

De initiatiefnemers van dit bijzondere project hopen dat gemeenten meedoen en willen investeren. “Het zou mooi zijn als gemeenten de computer en plaatsing willen betalen”, zegt Teekens. Hij rekent voor dat bijvoorbeeld in Enschede 600 tot 1000 euro wordt betaald voor de buffering van 1000 liter water in het stedelijk gebied. Neem de wateropslag onder en in de Oldenzaalsestraat waar 7000 kuub (7 miljoen liter) regenwater kan worden opgeslagen: investering bijna zeven miljoen euro. Omgerekend naar de slimme watertonnen betekent het dat zo’n ton de gemeente 250 euro mag kosten. “Liefst minder”, lacht Teekens. Volgens hem gaat dat ook wel lukken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.