Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Vrouwelijke ondernemers met WTC Twente op buitenlandmissie naar gidsland Zweden

Missie vrouwen wtc twente 2022 FOTO PR magic
Voor het eerst verzorgt WTC Twente dit najaar een buitenlandmissie voor uitsluitend vrouwelijke ondernemers, die internationaal ondernemen of internationale ambities hebben
Beeld: WTC

Voor het eerst verzorgt WTC Twente dit najaar een buitenlandmissie voor uitsluitend vrouwelijke ondernemers, die internationaal ondernemen of internationale ambities hebben. Kartrekker is Monique Oosterveld, directeur Bedrijfsvoering en Projecten bij WTC Twente, en zij ziet volop kansen voor vrouwelijke ondernemers.

Rolmodellen op tv

Oosterveld: "Het ondernemerschap was voorheen voornamelijk een mannelijk thema. Maar dat wordt minder. Het aantal vrouwelijke onderneemsters groeit (zie kader, red.). De toename is onder meer toe te schrijven aan het feit dat er steeds meer rolmodellen in het bedrijfsleven en op televisie zijn. Ook zijn er meer vrouwelijke leiders en is er een vrouwenquota*. Jonge vrouwen bouwen netwerken op en studenten laten meer van zichzelf horen."

Nederland staat in de top vijf van de tien beste landen voor vrouwelijk ondernemerschap en scoort een 69,3 op een schaal van 0-100 voor wat betreft het ondernemingsklimaat en de mogelijkheden voor het ontplooien van individuele ambities.

“De toename is onder meer toe te schrijven aan het feit dat er steeds meer rolmodellen in het bedrijfsleven en op televisie zijn.”

Voortrekkersrol

Oosterveld: "Als World Trade Center Twente juichen we deze ontwikkeling van groei toe en ondersteunen we vrouwen bij hun internationale wensen. Bedrijven die internationaal zaken doen zijn namelijk productiever, innovatiever en succesvoller, en dit komt de welvaart en economie ten goede. Vorig jaar ben ik gevraagd om vanuit onze regio een voortrekkersrol te vervullen en invulling te geven aan een missie naar het buitenland. Die missie vindt plaats tussen 10 en 13 oktober en gaat naar Malmö in Zweden." Zweden loopt voor op Nederland wat betreft het ondernemersklimaat voor vrouwen. Oosterveld: "Er liggen dan ook mooie kansen voor ons om van te leren, inspiratie op te halen en wellicht ook zaken te doen."

icon_main_info_white_glyph

Forse stijging

Het aantal vrouwelijke ondernemers in Nederland stijgt fors, van 441.734 in 2013 tot 715.383 in 2022, een toename van 62%. Het aandeel vrouwen op het totaal aantal ondernemers stijgt veel minder hard, van 51 vrouwen op 100 mannen in 2013 (34%) tot 59 op 100 in 2022 (37%). Dit blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Cijfers: KvK Nederland

Nordic Fe:male Invest Summit

Tijdens de handelsreis zullen de vrouwen onder meer deelnemen aan de Nordic Fe:male Invest Summit 2022. Tijdens dit evenement zullen prominente sprekers ingaan op de uitdagingen en kansen waar vrouwelijke ondernemers mee te maken krijgen, met het doel om te inspireren en concrete stappen te zetten in het realiseren van investeringen voor en door vrouwelijke ondernemers.

Oosterveld nodigt zoveel mogelijk vrouwen uit om zich aan te melden: "De missie is niet uitsluitend voor vrouwelijke onderneemsters uit het oosten van het land, maar het is wel de eerste missie voor vrouwelijke onderneemsters georganiseerd vanuit deze regio."

* Op Europees niveau wordt er gewerkt aan de invoering van zo'n quotum, dat bepaalt dat bij beursgenoteerde bedrijven 40 procent van de commissarissen vrouw is of dat een derde van zowel hun commissarissen als bestuurders vrouw is.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.