Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Kijk je mee Enschede? Binnenkort kan je nét over de Duitse grens rijden in de Textiel-Express

Twente heeft zich op basis van het verleden en het recentere heden op de kaart gezet als textielregio, met Enschede als centraal punt. In dat textielverleden heeft ook een stuk van het Duitse grensgebied - mede dankzij Enschede - zijn plaats veroverd in de geschiedenis. Ter herinnering aan die tijd rijdt er vanaf 1 september een nieuwe buslijn in de streek Westmünsterland. Dit is de BaumwollExpress X80 die de Duitse katoen- en textielregio promoot.

Bocholt-Bad Bentheim

De BaumwollExpress is een project waarmee acht Duitse gemeenten worden verbonden in een buslijn met veertien haltes. Het begin en eindpunt zijn, afhankelijk vanuit welk punt je vertrekt, Bocholt en Bad Bentheim. In Bocholt is het industriemuseum TextilWerk gevestigd die een inzage geeft in de stoffengeschiedenis van de streek. Bad Bentheim is een plaats die vooral populair is bij toeristen vanwege een kasteel die daar te vinden is.

Baumwoll Express X80 copyright Regionalverkehr Münsterland
Deze bus is letterlijk en figuurlijk groen want het is een klimaatvriendelijk voertuig
Beeld: Regionalverkehr Münsterland

Voor Enschedeërs is het goed om te weten dat Gronau op de route van de deze buslijn ligt. Dat betekent namelijk dat je er weinig moeite voor hoeft te doen om te reizen in de BaumwollExpress. Tijdens de volledige rit tussen Bad Bentheim en Bocholt wordt er zo'n 85 kilometer afgelegd in 1 uur en 45 minuten. Met de auto kan dit een stuk sneller, maar binnen het OV levert het winst op. Zonder Express duurt de reis namelijk een uur langer.

Textielregio 2.0

In Twente zal er met een schuin oog meegekeken worden naar hoe het project van dit groene busvervoer uitpakt. De Regionalverkehr Münsterland (RVM) heeft met de naamgeving van bus een duidelijk doel voor ogen: het promoten van de Duitse katoenregio.

In onze eigen streek zijn we ook bezig met een heuse revival van de textielindustrie. Hierin speelt onder meer Twente Milieu een actieve rol met de recycling van oud textiel om er nieuw mee te kunnen produceren. In Twente is men nog altijd trots op ons textielverleden. Het blijft altijd interessant om naar manieren te kijken die deze status een impuls kunnen geven.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.