Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Anti-nucleaire protestmars gepland in Gronau: "Kerncentrale in Lingen moet dicht"

In Gronau en Ochtrup wordt aanstaande zondag geprotesteerd tegen het scenario dat de kerncentrale Emsland in Lingen, die slechts 35 kilometer van Denekamp vandaan ligt, langer open blijft. Het oorspronkelijke plan van de Duitse Bondsregering was om de laatste drie kernreactoren in het land te sluiten aan het einde van 2022. Door de huidige gascrisis heeft Bondskanselier Olaf Scholz aangegeven dat de centrales mogelijk tóch langer in gebruik worden genomen, tot grote ergernis van milieuactivisten.

Controverse

Het in gebruik nemen van kerncentrales is al jaren de meest controversiële manier om energie op te wekken. Voorstanders wijzen naar de lage hoeveelheid CO2 die wordt uitgestoten, tegenstanders wijzen naar het radioactieve afval en mogelijke risico's op een kernramp. In Duitsland is geconcludeerd dat de risico's te groot zijn en daarom wordt kernenergie daar volledig afgeschaft. Drie reactoren zijn vorig jaar gesloten waardoor er nog drie overblijven die dit jaar volgen. Althans, dat was het idee.

Energiecrisis

De timing van het sluiten van de centrales kon nauwelijks ongelukkiger zijn. Sinds het begin van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zijn de energieprijzen enorm gestegen. De gasaanvoer naar Duitsland vanuit Rusland is enorm gedaald waardoor er op de korte termijn een energietekort dreigt.

Om deze reden is Duitsland er nog niet happig op om de resterende kernreactoren te sluiten. De aankomende resultaten van een stresstest waarin de capaciteit van de stroomvoorziening getest wordt, zijn doorslaggevend voor de toekomst van de kerncentrales.

Riscogebied

Mocht het zo ver komen dat de drie resterende reactoren noodzakelijk worden geacht voor Duitsland, is dit geen nieuws waar men in Twente blij mee is. Eén van de drie centrales: Kernkraftwerk Emsland (KKE), is namelijk gevestigd in Lingen. Bij deze kerncentrale wordt ingeschat dat het gebied, waarbij radioactieve straling bij een kernramp effect kan hebben, een straal heeft van honderd kilometer.

Twente ligt ruim binnen die straal van het risicogebied, waardoor de veiligheidsregio een noodplan moet uitvoeren bij een kernramp. Dit plan omvat voornamelijk het uitdelen van jodiumtabletten aan de mensen die het nodig hebben. Als de centrale dit jaar wordt gesloten is dit niet meer het geval, maar er is nog steeds een serieuze mogelijkheid dat de veiligheidsregio de tabletten nog paraat moet hebben.

Ostermarsch

Tegenstanders van kernenergie zijn vanzelfsprekend niet blij met het mogelijke vooruitzicht dat de centrales langer open blijven. Eén van de protestacties tegen het mogelijk langer in gebruik nemen van de reactoren is de vredesdemonstratie: Ostermarsch Gronau, die zich richt op kerncentrale Emsland in Lingen. Op 7 augustus worden er om 13.00 anti-nucleaire fietsdemonstraties uitgevoerd bij treinstations Gronau en Ochtrup.

Tijdens deze demonstraties wordt ook geprotesteerd tegen de uraniumfabriek in Gronau. Uranium staat aan de basis van de productie van kernwapens. Met de Ostermarsch hopen de demonstranten een stap dichter bij de definitieve sluiting van de kerncentrale en de uraniumfabriek te komen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.