Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo
Nieuws
Lonneker

Relletje rond Blote Nell: Lonneker boeren steken haar in de kleren, kunstcommissie kleedt haar weer uit

Blote Nell aangekleed woordvoerder Lonneker boeren
Blote Nell werd afgelopen vrijdag door Lonneker boeren aangekleed in ingelijfd als medestrijder
Beeld: woordvoerder Lonneker boeren

Op een van de Smulders kleigaten, nabij Lonneker, dobbert een pronte blote dame op een luchtbed. Lonneker boeren staken haar afgelopen vrijdag in de kleren. Een ludieke actie, passend in de boerenprotesten van de afgelopen weken. Dinsdagochtend is Nell weer uitgekleed door commissieleden van de kunstroute. De boeren zijn ontstemd.

“Een beetje flauw”, noemt een woordvoerder van de Lonneker boeren de actie van de plaatselijke kunstcommissie, die ervoor zorgde dat Nell inmiddels weer in haar volle glorie op de kleigaten dobbert. De boeren hadden haar in een For Farmers-overall gestoken en een omgekeerde Nederlandse vlag om haar wapperende haren gewikkeld.

Consequenties

De boeren hadden gehoopt dat Nell en week of twee, drie de protesten tegen de stikstofplannen van het kabinet had kunnen steunen. Nu de kunstcommissie daar een stokje voor heeft gestoken, gaat dat volgend jaar consequenties hebben voor de samenwerking met de boeren. “Daar moet je wel op rekenen, ja”, aldus de woordvoerder.

Lonneker boeren werken ieder jaar belangeloos mee aan de Lonneker Kunstroute. “De route gaat over onze grond, we lenen hen shovels uit, bermmaaiers. Er staat een bunker op een van onze akkers die vaak wordt gebruikt. We zijn teleurgesteld.”

‘Geen overleg’

De kunstcommissie die verantwoordelijk is voor de beeldenroute laat bij monde van een woordvoerder weten zeer solidair te zijn met de boeren. “Maar er is niets met ons overlegd. Hadden ze dat gedaan, dan hadden we wellicht samen op kunnen trekken. Nu werden we er ineens mee geconfronteerd.”

Blote Nell is een kunstwerk. In de openbare ruimte weliswaar, maar dat is geen vrijbrief om er mee te doen wat je wilt. “We willen ook geen precedent.”

Blote Nell 2 Ernst Bergboer
Blote Nell bij haar tewaterlating in september 2021
Beeld: woordvoerder Lonneker boeren

Blote Nell is een beeld van kunstenaar Sjef Sales, oud docent van de Enschedese AKI, dat vorig jaar werd opgenomen in de vaste collectie van de Lonneker Kunstroute.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.