Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Net als eeuwen terug: noabers in Twekkelo kopen en beheren eigen natuurgrond

20220701 Marke Twekkelo natuurgrond aankoop Vic van Dijk
Bij de oude boortoren aan de Baardinksweg (Hengelo) is in het kader van de aankoop van natuurgrond een markesteen onthuld.
Beeld: Vic van Dijk

Met de aankoop van 3,5 hectare grond rondom de oude zoutboortoren aan de Baardinksweg in Hengelo, heeft Stichting Marke Twekkelo weer een nieuw stuk natuur in bezit. Het is voor het eerst sinds de oprichting in 2018 dat de stichting, die onder meer als doel heeft om het coulisselandschap in de buurtschap te behouden, weer grond aankoopt.

De aankoop geschiedde vrijdagmiddag zoals het hoort: met het passeren van de koopakte, onder toeziend oog van de notaris, middenin het weiland. Het doet denken aan eeuwen geleden, toen de boeren in Marke Twekkelo samen verantwoordelijk waren voor het beheer en het gebruik van de 'woeste gronden'. Na het opheffen van het markenstelsel, in 1867, kwamen de gronden in bezit van particulieren en overheden. In Twekkelo wordt die grond, zo ver dat mogelijk is, weer 'teruggekocht'.

Tweede aankoop

Vier jaar geleden werd het eerste stuk grond van 1,5 hectare aan de Twekkelerbeekweg in Enschede aangekocht door de pas opgerichte Stichting Marke Twekkelo. De gronden zijn bij de stiewelpaden (natuurwandelroutes) in het buitengebied aangetrokken en er is inmiddels een voedselbos gerealiseerd.

Destijds werd dat vooral bekostigd door middel van 'natuurcertificaten', een soort donatie van 500 euro, die bewoners en andere belangstellenden konden kopen. Hoewel de natuurcertificaten nog altijd worden verstrekt, is het aankoopbedrag van 39.000 euro voor de 3,5 hectare aan de Baardinksweg vooral met subsidies en donaties van lokale partijen zoals het Rabofonds bij elkaar geharkt. De gronden waren voorheen in het bezit van de Provincie Overijssel.

1,5 hectare nieuw bos

"We willen hiermee wat goeds doen", vertelt Jauke Klein van de Stichting Marke Twekkelo. Hij bedoelt dat de gronden worden aangekocht om te voorkomen dat er versnippering in het landschap ontstaat. Twekkelo neemt de gronden in eigen beheer voor natuurontwikkeling, zonder daarmee agrariërs in de weg te willen zitten.

icon_main_info_white_glyph

Twekkelo

De buurtschap Twekkelo ligt op het grondgebied van zowel de gemeente Enschede als Hengelo. In totaal wonen er zo'n 300 mensen, waarvan het merendeel op Enschedees grondgebied. Het is een langgekoesterde wens in Twekkelo om als volledige buurtschap tot één gemeente te behoren.

Maar wat gaat er dan gebeuren? "In ieder geval worden er stiewelpaden aangelegd en wordt er 1,5 hectare aan nieuw bos geplant", zegt Klein. Daarvoor wordt aangehaakt bij het project 'Iedereen een boom' van de Provincie Overijssel. De provincie is van plan om 1,1 miljoen bomen te planten, net zo veel als het aantal inwoners. Speciaal voor die gelegenheid was gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher van Overijssel naar het passeren van de koopakte in Twekkelo afgereisd.

20220701 Marke Twekkelo natuurgrond aankoop Wilco Louwes
Onder toeziend oog van de notaris wordt de koopakte tussen de Stichting Marke Twekkelo en de provincie Overijssel ondertekend. Middenin het weiland.
Beeld: Vic van Dijk
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.