Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo
Nieuws
Twekkelo

Woonwagenkamp in Twekkelo wordt voor eind 2023 gerealiseerd: "We zijn trots op de gemeente"

Tot vreugde van een aantal woonwagenbezitters en tot ergernis van de VBT, heeft de gemeenteraad besloten om tien standplaatsen te ontwikkelen in Twekkelo. Het gaat om een locatie aan de Twekkelerbeekweg/Windmolenweg. Het duurt nog even voordat alles staat maar dat lijkt de toekomstige bewoners niet uit te maken. "Ik kan niet wennen in een woning"

"Een mooie plek", vindt Herman Hendriks. Hij is een woonwagenbewoner die al 23 jaar wacht op een plek als deze. "Ik zwerf van de ene plek naar de andere en ik woon al zes jaar in een camper. Leven in een woning is voor mij geen vrijheid."

Sociaal

"Als ik bij mijn buurman naar binnen wil hoef ik niet aan te bellen" legt Hendriks uit. "Als er iets mis is met de kinderen kan ik ze direct waarschuwen. We letten hier goed op elkaar en dat is met de paplepel ingegoten, dat kan niet in een woning. Woonwagenbewoner Johan Pril geeft bijval aan het verhaal. "Als je in de Helmerhoek woont heb je daar eigenlijk helemaal geen sociale contacten."

Achterdocht

"De plek waar we nu terechtkomen is geen plek waar velen op tegen onze komst zijn." vertelt Pril. "Maar op de plekken waar je woningen van zes ton hebt had je nooit een voet aan de grond gekregen. Mensen zijn bang dat wij de ondergoed van de waslijn of wieldoppen van de auto stelen. Er zijn twee dingen die mensen die mensen niet in de achtertuin willen en dat is een asielzoekerscentrum en een woonwagenkamp"

Woonwagens windmolenweg 1
De locatie langs de Windmolenweg waar tien nieuwe woonwagenstandplaatsen moeten komen
Beeld: Google Maps

"Je hebt er slechte woonwagenbewoners tussen zitten maar die heb je bij de bewoners van huizen ook" voegt Hendriks toe. Hij doet een oproep aan de mensen die nog twijfels hebben over de komst van het kamp. "Als het woonwagenkamp er is willen we iedereen in Twekkelo uitnodigen op de koffie" zegt hij. Niemand hoeft bang voor ons te zijn. We zijn gewoon mensen net zoals zij."

20220608 Twekkelo protest woonwagens
Eerder dit jaar waren er protesten voor de komst van een kamp op deze plek
Beeld: 1Twente/Wilco Louwes

Trots

Volgens Herman Hendriks was het al sinds 2017 bekend dat elke gemeente nieuwe woonwagenlocaties moest hebben. "Niemand wist dat er bij het potje dak en thuislozen ook aandacht moest gaan naar de woonwagens" vertelt hij. "Het is min of meer weggeschoven."

Maar nu de plannen eindelijk zijn gerealiseerd steekt Hendriks de loftrompet op voor de gemeente Enschede. "In het begin hadden we nog onze twijfels, maar nu hebben we echt hoop gekregen. We zijn trots op de gemeente en de raad en we hopen om in de toekomst nog beter samen te werken.

Opluchting

Voor de woonwagenbewoners is er sprake van veel opluchting na een spannende dag bij de gemeenteraad. "Gedurende de laatste drie jaar hebben wij echt gestreden om dit voor elkaar te krijgen," vertelt Johan Pril. De kogel is nu door de kerk en nou is het vooral afwachten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.