Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Geen botsauto's op Pinksterfeesten Beckum, maar wel een sfeertje à la Zwarte Cross en Dauwpop

Geen botsauto's, geen draaimolen, kortom geen typische kermisattracties op de Pinksterfeesten in Beckum dit jaar. Wél veel kleinschalig vertier en een poging de sfeer van festivals als Dauwpop en de Zwarte Cross naar het Hengelose kerkdorp te halen. Volgens Pascal Ottink werkte het 'lunaparkloze concept' in 2019 al in Rietmolen en gaat het Beckum dit jaar ook mooie feesten opleveren.

Gedoe

Ottink is voorzitter van de organiserende stichting Zomerfeesten Beckum: "We hadden de laatste jaren wat gedoe met het bedrijf achter onder meer de botsauto's. Ze waren bijvoorbeeld te laat met opbouwen. Moest het vrijdag klaar zijn, werd het zaterdag. Dat soort dingen. Waren we wel een beetje klaar mee." In Rietmolen hebben ze om dezelfde reden al in 2019 afscheid genomen van de grote én geldverslindende attracties, weet Ottink: "Dat is hen toen goed bevallen. Waarom zouden wij dat ook niet kunnen?"

Daarnaast liep het aantal bezoekers aan de Pinksterfeesten de afgelopen jaren langzaam terug. Door nu te investeren in een festivalachtig festijn hoopt Ottink het tij te kunnen keren.

Jeugdraad Beckum

De jeugd krijgt nu dus kleinschaliger vertier voorgeschoteld, dat deels ook nog eens wisselt per dag. Zo is er een quadbaantje op de zondag, de dag van de MX Air Time (zie kader), zijn er pannaveldjes, springkussens en trampolines en staat er een tent waarin voor de jonge tieners elke dag tot een uur of elf 's avonds leuke activiteiten en feestjes worden gehouden. Ottink: "Ze kunnen er FIFA spelen, er is een schuimparty en er staat ook daar elke avond een deejay. De kersverse Jeugdraad Beckum heeft zelf een stem gehad in de programmering."

“Als je interessant wilt blijven voor de jeugd moet je de Zwarte Cross achterna. Er zijn buitenpodia en er gebeurt steeds meer buiten de tent, in plaats van alleen in de tent.”

Betalen bij de poort

Wat voor vrijwel alle zomerfeesten in de regio geldt, geldt ook voor Beckum: na twee stille coronajaren zijn alle traditionele feesten veranderd in kleine festivalletjes. Ottink: "Als je interessant wilt blijven voor de jeugd moet je de Zwarte Cross achterna. Er zijn buitenpodia en er gebeurt steeds meer buiten de tent, in plaats van alleen in de tent." Daarom moet er ook al betaald worden bij de poort: op de zaterdagavond en de zondag een tientje en op de maandag 5 euro.

icon_main_info_white_glyph

Motocross op hoog niveau

Traditiegetrouw beginnen de feesten op de vrijdagavond met een feestje voor locals en oud-locals. Op zaterdag zijn er de kinderfeesten, het vogelschieten en 's avonds klinkt er muziek van onder meer Bwess, Childsplay en de Bende van Ellende. Op zondag is er 's middags het motocrossfestijn MX Airtime, waarbij topcrossers één tegen één de strijd met elkaar aanbinden op metershoge springbulten. Verder is er een soort zeskamp onder de noemer Expeditie Noaberson en speelt Jaman (oud-leden van Jovink en de Voederbietels) werk van de Voederbietels en laat Mart Hoogkamer Beckum 'zwemmen in bacardi lemon'. Op twee pinksterdag tenslotte is het smullen geblazen met Beckum Outdoor Cooking, laten talentvolle Beckumers van zich horen tijdens 'Beckums Glorie' en spelen de regionale bands Drock en Cooling Crystals. Alle tijden vind je op de Facebookpagina van Pinksterfeesten Beckum. xxx

Tegelzetter

Van de circa 400 vrijwilligers is Ottink er één. Als zelfstandig tegelzetter heeft hij dinsdagmiddag zijn gereedschap opgeborgen. De drie dagen vóór het feest staan bij hem volledig in het teken ván dat feest. Voor Ottink wordt het een bijzondere editie. Hij lacht: "Het is niet alleen het eerste feest na twee jaar corona, maar het worden ook nog eens mijn eerste Pinksterfeesten als voorzitter. En dat terwijl ik al 2,5 jaar voorzitter ben. In 2019 kwam ik in het bestuur en toen heb ik gelukkig een jaartje mee kunnen lopen aan de hand van toenmalig voorzitter Ben ter Avest. Dankzij corona worden dit dus pas mijn eerste feesten als voorzitter. Apart, toch?"

Pinksterfeesten beckum 3 2022 STILL
De vrijwilligers van de vrijdag, de dag dat de Pinksterfeesten Beckum beginnen, aan de koffie.
Beeld: 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.