Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Massaal bezoek Nederlandse tanktoeristen zorgt voor enorme drukte

Lange rijen bij Duitse tankstations vandaag, nu onze oosterburen de accijnzen op brandstof hebben verlaagd. Vanaf vandaag geldt daar het laagste accijnsniveau dat is toegestaan in de Europese Unie, wat voor veel Nederlanders reden is om even de grens over te steken.

Drukte bij de pomp

De accijnsverlaging ging deze woensdag in en dat hebben de Duitse pomphouders geweten. Rond twaalf uur ontstond in Gronau voor de Jetpomp een file van ongeveer een uur. Tot de rotonde aan de Enscheder Strasse stonden toeterende vierwielers die nogal wat overlast veroorzaakten. “De situatie in de straat is gevaarlijker geworden, die is hier niet voor gemaakt. Vooral de vernauwing net voor de oprit van het tankstation is een lastige plek”, meldt een omstander.

Voor de bakker om de hoek was het ook geen prettige dag: “Door de enorme file kunnen de klanten minder goed langskomen. Ze kunnen de auto niet kwijt of komen niet meer voor een broodje of andere aankopen”.

Ook is er bij onze oosterburen een groot vraagteken waarom de Nederlanders massaal in Gronau gaan tanken en niet in andere plaatsen: “Ze zullen hier wel heel aardig personeel hebben, maar dit kan ik niet begrijpen”. Een paar dorpen verderop bij een pomp, waar de benzineprijs een cent duurder is dan in Gronau, stonden veel minder auto’s en liep alles iets soepeler door dan een paar kilometer verderop.

File bij tankstation Still uit de video 2022 06 01 173940 wwhd
De file voor de Jetpomp aan de Enscheder Strasse
Beeld: 1Twente

Vijftig cent goedkoper

De gevolgen voor pomphouders in het oosten van Overijssel zijn waarschijnlijk groot. Gisteren was het daar al duidelijk rustiger. Want tanken in Duitsland loont. Een liter benzine kost rond de 1,80 euro, ruim vijftig cent minder dan de huidige adviesprijs in Nederland. De korting in Duitsland geldt in eerste instantie voor een periode van drie maanden.

Diesel

Het voordeel geldt overigens alleen voor automobilisten die benzine tanken. Wie op diesel rijdt, betaalt bij Duitse tankstations vandaag nagenoeg hetzelfde als aan onze kant van de grens.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.