Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Opvang voor dakloze paarden moet weg uit Gronau, maar hoopt op toekomst in Enschede

20220524 Henk ten Napel Calijn Paard Zoekt Baas paardenopvang paarden
Henk ten Napel bestiert samen met dochter Calijn (foto) Paard Zoekt Baas, een opvang voor verwaarloosde paarden.
Beeld: Paard Zoekt Baas

Ze zaten een week geleden nog in zak en as: eigenaren Henk ten Napel en dochter Calijn van Paard zoekt Baas. Hun opvang voor dakloze en verwaarloosde paarden moet de huidige locatie, een manege vlak over de grens in Gronau, binnen twee maanden verlaten. Na een artikel op de website van RTV Oost, stroomden reacties uit het hele land binnen. Er is een oplossing in de maak, maar Ten Napel blijft hopen op een toekomst in Enschede. De Partij voor de Dieren kaartte de situatie maandag aan in de raadzaal.

Tijdens het eerste zogeheten actualiteitendebat in Enschede - vergelijkbaar met het vragenuurtje in de Tweede Kamer - vroeg PvdD-fractievoorzitter Judith Hofte aan wethouder Niels van den Berg om met de eigenaar van de paardenopvang in gesprek te gaan over mogelijke locaties in Enschede. "Een weiland met inloopstallen is al genoeg", aldus Hofte.

Vertrek uit Gronau

Vlak over de grens in Gronau heeft Paard Zoekt Baas al vier jaar de beschikking over een manege. Door de jaren heen is er voor honderden verwaarloosde paarden niet alleen een tijdelijke opvang met verzorging geboden, maar zijn er ook nieuwe tehuizen gevonden.

Onlangs kreeg Henk ten Napel te horen dat hij en zijn dertig paarden de manege binnen twee maanden moeten verlaten. En volgens hem is het niet makkelijk om een nieuwe locatie te vinden voor paarden die, kortgezegd, geen geld in het laatje brengen. Sportpaarden worden immers voor grote bedragen verkocht, bij de dakloze paarden gaat het slechts om het vinden van een fijn onderkomen.

Noodkreet is gehoord

Henk ten Napel kwam ooit in het nieuws omdat hij jacht maakte op 'de beul van Twente', Rudolf K., die tot levenslang is veroordeeld vanwege de gruwelijke mishandeling van tientallen dieren en de moord op zwerver Frank Storm in 2003. Later richtte Ten Napel de Stichting Zinloos Geweld Tegen Dieren op.

Ten Napel's noodkreet over het dreigende vertrek van zijn paardenopvang in Gronau werd gehoord: tientallen mensen meldden zich vorige week met oplossingen. "We zijn nu 90 procent zeker van een nieuwe locatie", laat een tevreden Ten Napel weten. Het gaat om een plek in Kootwijkerbroek, in de buurt van de Veluwe. "Wel een stukje rijden."

Groene oase voor paarden

Hoewel Henk ten Napel erg blij is met de uitkomst, hoopt hij eigenlijk op de langere termijn met Paard Zoekt Baas terug te keren naar de regio Enschede. "Het is op zich wel te doen natuurlijk, maar om nou 15 jaar lang op en neer te rijden, dat is wel zwaar."

“Een stuk grond van 5 hectare is al genoeg. En het liefst een oude kalverschuur, om stallen van te maken”

De Enschedeër hoopt daarom dat hij zijn droom in zijn eigen woonplaats kan vervullen. "Ik zou het prachtig vinden om een equi habitat te ontwikkelen", zegt Ten Napel. Dat is een stuk grond waar paarden grotendeels in de buitenlucht en tussen het groen kunnen vertoeven, met een grote variatie aan flora en fauna.

Ten Napel: "Een stuk grond van 5 hectare is al genoeg. En het liefst een oude kalverschuur, om stallen van te maken." Hoewel de paarden vooral in de natuur verblijven, moet er geschikt onderdak zijn bij ziekte of noodweer. Met behulp van fondsen - en een geste van de gemeente - denkt de Enschedese paardenliefhebber zoiets voor elkaar te kunnen krijgen.

Gesprek met wethouder

Naar aanleiding van de vragen van Partij voor de Dieren-raadslid Judith Hofte heeft wethouder Van den Berg aangegeven het gesprek met Paard Zoekt Baas aan te zullen gaan. Veel beloven kan hij op voorhand niet: het budget voor dierenwelzijn is voor dit jaar al volledig ingevuld.

Henk ten Napel is in ieder geval al blij dat er aandacht is in de politiek. "Ik heb het secretariaat van de wethouder al gebeld voor een afspraak. Een equi habitat stamp je niet zo eventjes uit de grond, maar ik denk dat het Enschede als stad ook op de kaart kan zetten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.