Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo
Nieuws
Hengelo

PvdA Hengelo: 'Zet energietoeslag ook in onder studenten'

Nicolien Boekhoudt Ernst Bergboer 2022 05 07 143557 zuqu
Nicolien Boekhoudt, fractievertegenwoordiger PvdA Hengelo
Beeld: Ernst Bergboer

Ook uitwonende studenten kunnen in de problemen komen door de gestegen energieprijzen. Maar zij kunnen geen aanspraak maken op de landelijke compensatieregel van 800 euro, de energietoeslag. Een slechte zaak, vindt de PvdA in Hengelo. Die roept het college in schriftelijke vragen op om de toeslag ook onder studenten in te zetten.

De energietoeslag is beschikbaar voor iedereen met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum. Dit is het geval bij een netto inkomen van 1.245 euro per maand voor alleenstaanden of 1.778 euro voor samenwonenden (respectievelijk 1.383 euro en 1.873 euro vanaf de AOW-leeftijd). Er zijn echter wat uitzonderingen, waaronder alleenstaande jongeren tot 21 jaar en studenten.

Ouderlijke verantwoordelijkheid

Reden voor de uitzondering volgens de officiële regels is dat op zichzelf wonende jongeren tot 21 jaar formeel nog onder de verantwoordelijkheid van hun ouders vallen. Krijgen zij moeite met het betalen van de energierekening, dan zullen de ouders financieel moeten bijpassen.

Ook studenten die niet thuis wonen vormen een uitzondering op de energietoeslag. Als de energierekening van het appartement of de studentenkamer te hoog wordt, is er geen compensatie mogelijk. De studenten maken namelijk al aanspraak op de studiefinanciering en kunnen daarin ook maximaal bijlenen. Landelijk wordt er verwezen naar individuele bijstand, mochten er toch problemen ontstaan.

'Pas de regels aan'

De PvdA in Hengelo wil van het college weten waar studenten die vanwege de energiekosten in de problemen zich kunnen melden en welke vormen van financiële ondersteuning alsnog mogelijk zijn."

"Is het college het met ons eens dat het onwenselijk is dat studenten een hogere studieschuld krijgen omdat ze hun energierekening niet kunnen betalen?", wil fractievertegenwoordiger Nicolien Boekhoudt weten. Ze vraagt of het college bereid is om de regels voor de eenmalige energietoeslag toeslag aan te passen voor studenten.

“Kunnen de ouders van jongeren tot 21 jaar aanspraak maken op de energietoeslag of andere financiële hulpmiddelen als zij zelf in de financiële problemen komen door de energierekening van hun kind?”

Ook stelt Boekhoudt vragen over de verantwoordelijkheid van ouders voor hun uitwonende kinderen tot 21 jaar. Die zouden hun kinderen moeten ondersteunen. "Kunnen de ouders van jongeren tot 21 jaar aanspraak maken op de energietoeslag of andere financiële hulpmiddelen als zij zelf in de financiële problemen komen door de energierekening van hun kind?" Als dat niet het geval is, vraagt Boekhoudt ook voor deze mensen een oplossing van de gemeente Hengelo.

icon_main_info_white_glyph

'Regels kunnen worden aangepast'

In een reactie laat een gemeentewoordvoerder weten dat nu 'omwille van de snelheid de landelijke regels worden gevolgd, maar dat, als de raad dat wil, de regeling kan worden aangepast'. "Daarvoor zou de raad een politieke markt kunnen aanvragen", aldus de woordvoerder.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.