Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Van #kistfie tot strooidemonstraties: Crematoria Twente organiseert 'Uitvaartfestival'

Crematorium Crematoria Twente 3
Crematorium Usselo is decor van heus 'Uitvaartfestival'
Beeld: Crematoria Twente

Op zondag 15 mei is er een open dag bij het crematorium in Usselo. In 2020 is het Enschedese deel van het Crematoria Twente namelijk grondig verbouwd. Bezoekers kunnen er, nadat het twee jaar niet kon door het coronavirus, een kijkje nemen. Tijdens deze dag is er ook een zelfbenoemd Uitvaartfestival. Bezoekers kunnen op interactieve wijze in aanraking komen met uitvaarten en de dood.

Van 11.00 tot 16.00 is het crematorium in Usselo geopend voor iedereen die langs wilt komen. Bezoekers kunnen gewoon zonder reservering gratis binnen komen en deelnemen aan de vele activiteiten. Een vaste route is er niet, mensen kunnen op eigen tempo zien wat het crematorium te bieden heeft.

Activiteiten

Voor de mensen die aanwezig zullen zijn is er meer dan genoeg te doen. Je kunt bijvoorbeeld in de buitenlucht een poëziewandeling maken en een kaarsje aansteken. Maar er is ook een DJ uitgenodigd waarmee jij samen met de andere bezoekers een top 20 lijst kan samenstellen van uitvaartliederen. De mensen die nog geen beeld hebben van een uitstrooiing kunnen een strooidemonstratie bijwonen. Er wordt tijdens deze demonstratie geen gebruik gemaakt van as, maar van schelpenzand. De mensen die nou écht dichtbij de dood willen staan kunnen een selfie maken bij een kist: een heuse #kistfie.

Doodskist Pexels Crematoria Twente
Bij het Uitvaartfestival kan je een #kistfie maken
Beeld: Crematoria Twente

Uitleg

Tijdens de open dag zijn de binnenruimtes te bezoeken waarbij uitleg wordt gegeven over deze plaatsen. Dit geldt ook voor de ovenruimte, die op deze dag aandachtig bekeken kan worden. De bezoekers kunnen tijdens hun bezoek alle vragen die ze hebben over het crematie en uitvaartproces stellen aan de aanwezige medewerkers.

Ook voor kinderen

De dood en rouw zijn onderwerpen waar soms liever over gezwegen wordt. Toch waagt het crematorium zich eraan om mensen te betrekken bij dit onderwerp. Voor de aanwezige kinderen is er een voorstelling waardoor ze op een iets luchtigere manier in aanraking komen met deze onderwerpen. ‘Lena in een Lijstje’ is volgens het crematorium een vrolijke kindervoorstelling over de dood. De doelgroep bestaat uit 8 tot 12-jarigen. Na de voorstelling volgt een nagesprek waarbij de kinderen kunnen praten over wat ze hebben gezien. In tegenstelling tot de rest van de activiteiten is aanmelding voor deze voorstelling verplicht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.