Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo
Nieuws
Delden

Recordpoging moet molenaars Noordmolen nieuwe collega's opleveren

De vrijwilligers van de Noordmolen in Twickel zijn naarstig op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Aanstaande zaterdag gaan zij meedoen met een recordpoging, om aandacht te vragen voor het ambacht. In totaal draaien er 750 molens mee met de actie.

650 jaar oud

De Noordmolen is onlosmakelijk verbonden met landgoed Twickel. De historische watermolen stamt uit 1347 en wordt onderhouden door twaalf enthousiaste vrijwilligers. Jan Hilverdink is één van hen: “Wij houden de watermolen in stand. Het is mooi dat dit stukje erfgoed op die manier behouden blijft.”

De molen ligt op de plek waar de Oelerbeek en de Azelerbeek samenkomen. “Tussen beide beken is er een hoogteverschil van 1,80 meter. Als het water omlaag valt, gaat dat met zoveel kracht dat het rad van de molen wordt aangedreven”, zegt Hilverdink. In de molen wordt lijnzaadolie gemaakt. Een grote molensteen maalt het zaad tot er meel overblijft. Het meel wordt uiteindelijk geplet door een pers en hieruit ontstaat lijnzaadolie. Een proces dat al honderden jaren wordt uitgevoerd in de molen.

Vrijwilligers

Op zaterdag 9 april gaan meer dan 750 molens in Nederland een aantal uur draaien. Ze gaan voor het wereldrecord. Dit doen zij ook om aandacht te vragen voor het ambacht: "Wij zijn nog op zoek naar molenaars. Mensen die interesse hebben kunnen zich bij ons melden", aldus Hilverdink.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.