Olga Lowina (1924-1994), de in Boekelo geboren zangeres die bekend werd om haar jodelen, heeft sinds maandag een eigen informatiebord bij fietsknooppunt 38 in het hartje van haar geboortedorp. In het bijzijn van publiekshistoricus Marco Krijnsen is de nieuwe folie op het bestaande paneel langs een van de vele Twentse fietsroutes onthuld door cabaretier Herman Finkers en 'kunstig streektaalfanaat' Martin ter Denge. "Jodelaheetee...", ging het in koor.
Dit 56e bord (Twente kent 607 fietsknooppunten) is gelijk de laatste in het district De Groene Poort Zuidwest-Twente, oftewel Van Buurse tot Bornerbroek, waarvan het paneel wordt voorzien van het nieuwe informatiefolie. Hierna is het gebied Nationaal Landschap Noordoost-Twente aan de beurt. De verhalen op de borden worden geschreven door Marco Krijnsen, als publiekshistoricus verbonden aan de IJsselacademie. Vervolgens zijn ze door de cabaretier Herman Finkers en ‘kunstig streektaalfanaat’, Martin ter Denge vertaald in het Twents, Duits en Engels. “Wat bijna niemand weet is dat Martin naast tekstschrijver, muzikant en ‘nedersaksivist’ ook Engels vertaler is en dus een ideale combinatie in deze met Herman Finkers", aldus Krijnsen.
‘Olga Lowina werd in 1924 als Olga Helena Lewina Musters geboren. Ze was dochter van de chefstoker van de Koninklijke Nederlandsche Zoutindustrie in Boekelo. Haar voornaam dankt ze aan het gelijknamige kachelmerk waarover haar vader zo tevreden was. Met haar jodelkwaliteiten breekt ze in de jaren vijftig landelijk door. Haar populariteit neemt in de loop der tijd weliswaar af, maar zes jaar voor haar dood treedt Olga Lowina nog op in een uitverkocht Paradiso in Amsterdam’, schrijft Collectie Overijssel in haar persbericht. Collectie Overijssel is het archief van het Historisch Centrum Overijssel.
Publiekshistoricus Krijnsen: “Wij halen de verhalen op bij vooral de lokale cultureel historische verenigingen, vervolgens schrijf ik de verhalen en doen Herman en Martin de vertalingen. Daardoor krijg je mooie verrassende, soms zelfs spannende plaatselijke verhalen die meestal helemaal niet bij het grote publiek bekend zijn.” Het project wordt gefinancierd door LEADER, een Europees subsidietraject voor versterking van het platteland. De uitvoering is voor rekening van de IJsselacademie/Twentehoes in samenwerking Routenetwerken Twente en Stichting Stad en Regio.