Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Gemeente Enschede gaat wateroverlast aan de Kuipersdijk aanpakken

Bij hevige regenval loopt de Kuipersdijk in Enschede onder water. Putdeksels komen omhoog en het verkeer ondervindt hinder. Onder de noemer GroenBlauw Kuipersdijk gaat de gemeente die overlast nu tegen.

Koen Wagelaar is waterontwerper bij de gemeente Enschede en noemt de Kuipersdijk in 1Twente Vandaag een probleemlocatie. In 2016 is in kaart gebracht waar in Enschede er wateroverlast ontstaat na hevige regenval. De Kuipersdijk werd toen gekenmerkt als één van tien locaties waar het risico zo hoog is, dat er maatregelen genomen moeten worden. Het gaat om het deel bij de hoek met de Wethouder Beverstraat.

Eerdere problemen

In het verleden heeft hevige neerslag al voor de nodige problemen gezorgd. Het probleem komt onder meer door hoogteverschillen in de stad. Als er in korte tijd veel regen valt, kan de riolering de hoeveelheid water niet aan. Het water stroomt dan over de wegen en zoekt de laagste plekken op. Het betreft een belangrijke doorgaande weg die begaanbaar moet blijven. Ook voor hulpdiensten.

Verlaagde groenzone

Om de het water weg te leiden, wordt de straat nu anders ingericht. Er komt een verlaagde groenzone waar het water wordt verzameld en tijdelijk 'geparkeerd'. Bij hevige regenval wordt water afgevoerd naar het schoonwaterriool op het Spaansland. Om het water onder de kruising door te kunnen leiden, wordt een grote buis onder het wegdek geplaatst.

De werkzaamheden gaan zo'n anderhalve maand duren. Tussen 14 februari en 1 april zijn delen van de kruising van de Kuipersdijk met de Wethouder Beverstraat en de J.J. Van Deinselaan afgesloten. In april moeten de aanpassingen gereed zijn.

Groen Blauw Kuipersdjk Gemeente Enschede
De plannen voor de Kuipersdijk
Beeld: Gemeente Enschede
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.