Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Na debacle Harberinksweg Enschede: voortaan meer overleg over aanpak van weggetjes

454591 933968
Beeld: Tubantia/Frans Nikkels

Voordat er stukken historische bestrating worden weggehaald, wordt voortaan eerst overlegd met lokale historici. Dat is de uitkomst van overleg naar aanleiding van het relletje rond de Harberinkskweg.

Aan de Harberinksweg, een oud weggetje op de Usseler Es, ontstond vorig najaar commotie nadat de gemeente plots besloot een stukje oude klinkers te vervangen voor moderne bestrating. Dat zou onderhoudstechnisch beter zijn, maar elke Enschedeër met historisch besef zag het werk als nodeloze vernieling.

Nodeloze vernieling

Na veel vijven en zessen werd het weggetje uiteindelijk met nieuwe klinkertjes in zo n beetje de oude staat hersteld, tegen een flinke meerprijs. Om te voorkomen dat zich in de toekomst vergelijkbare problemen voordoen, zijn er nu afspraken gemaakt tussen de gemeente, de Historische Sociëteit en de Bond Heemschut.

Kern van de deal: de gemeente gaat niet meer zomaar met een weg aan de slag maar stuurt een lijst met wegen waar iets gaat gebeuren eerst naar de Adviescommissie Cultuurhistorie. Zij kijken naar de eventuele historische waarde.

Voldoende garantie

Mocht een weg bijzondere aandacht verdienen, dan trekt de commissie bijtijds aan de bel en geeft advies. Volgens Dick Buursink, voorzitter van de historische sociëteit, geeft deze afspraak voldoende garanties dat er niet meer zomaar een weg wordt aangepakt.

Daarnaast is het ook van belang, aldus Buursink, dat de cultuurhistorische waardenkaart van Enschede een keer wordt geactualiseerd. Op de kaart staat aangegeven op welke plekken van de stad voorzichtigheid geboden is. Dat geeft ook handvatten om in te grijpen, aldus Buursink.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.