Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

'Boem! Dan weet je wel hoe laat het is': Zo gevaarlijk is de Oldenzaalsestraat in Enschede

Het gaat bijna nooit mis op de kruising Oldenzaalsestraat/Schouwinkstraat. Dat krijgt Silvia Janse van de gemeente Enschede onlangs te horen. Maar foto- en videomateriaal vertellen een ander verhaal. Ze maakt zich zorgen over de verkeersveiligheid voor haar deur.

Vanuit de zetel in hun woonkamer kijkt Silvia Janse uit over het punt waar de Oldenzaalsestraat, de Schouwinkstraat en de Tichelweg elkaar kruisen. "Het mooiste plekje van het theater", zegt de gekscherend. "Er gebeurt namelijk altijd wel wat op de drukke kruising. Je hoeft maar een half uurtje te kijken en je ziet genoeg. Het gaat bijna altijd maar net goed."

Belangrijk

Maar met enige regelmaat gaat het dus ook goed fout. Alleen al de afgelopen maand telt Janse bijna tien verkeersincidenten. "Soms blijft het weken stil. En soms, zoals laatst, gaat het in een week tijd vijf keer mis. 'Boem!' Klinkt het dan. Thuis kijken we elkaar aan. Dan weet je wel hoe laat het is."

“Die gele wagen met blauwe zwaailampen die er naast staat, was vast geen taxi, toch?”

De Oldenzaalsestraat is een van de belangrijkste verkeersaders in de stad en wikkelt een groot deel van het verkeer vanuit en richting Oldenzaal en Losser af. De Schouwinkstraat heeft een niet te onderschatten functie voor weggebruikers die vanaf de Oldenzaalsestraat afbuigen richting de oostelijke singels of juist vanaf de Laaressingel de omgekeerde beweging maken.

Zonder de Schouwinkstraat zou de verkeersdruk op het kruispunt van de Oldenzaalsestraat met de singel toenemen. De Tichelweg is een toegangsweg tot de wijk Roombeek en wordt bovendien veel gebruikt door kinderen die op de fiets naar school of de sportvereniging gaan.

Blokkeren

Al deze verkeersstromen komen de hele dag samen. Janse: "Ik zie fietsers, waaronder ook kinderen, die vanuit de Tichelweg in de richting van Oldenzaal willen, maar de straat niet fatsoenlijk over kunnen. Ik zie vrachtwagens die het fietspad blokkeren, omdat ze anders niet vanuit de Schouwinkstraat de Oldenzaalsestraat op kunnen. En auto's die de Tichelweg in willen rijden, maar midden op straat vol op de rem moeten omdat die is ingericht als een oprit. Enschede wil toch een veilige fietsstad zijn?"

Wagen op de kop

Vorige maand besloot Janse dat er wel genoeg ongevallen zijn gebeurd. Er kwam een verkeerskundige van de gemeente op bezoek, maar niet om een onderzoek of maatregelen aan te kondigen. "Er kwam een blaadje op tafel met ongevallenregistraties. Daaruit zou blijken dat hier geen ongeval met letsel is geweest."

Lees verder onder de afbeelding.


435751 935669
Silvia Janse maakt zich zorgen over de verkeersveiligheid voor haar deur.
Beeld: Tubantia/Frans Nikkels

Janse heeft foto's laten zien van meerdere ongevallen. "Van een auto die hier laatst op de kop lag. Die gele wagen met blauwe zwaailampen die er naast staat, was vast geen taxi, toch? We hebben ook gezien hoe een fietser hier zijn arm op verschillende plaatsen heeft gebroken bij een ongeluk. Maar de verkeerskundige van de gemeente houdt vast aan zijn lijstje. Dat zegt dat er weinig aan de hand is."

Registratie

Tubantia heeft bij verkeerskundigen van de gemeente navraag gedaan. Bij het registreren van onveilige straten en kruispunten maakt de gemeente gebruik van cijfers die aangeleverd worden door het ICT-bedrijf ViaStat. Dat bedrijf maakt digitale kaarten op basis van ongevallengegevens van de politie, verzekeraars en schademeldingen die via een mobiele app zijn gedaan.

Op de website staat dat de gegevens dagelijks worden bijgewerkt. Op het kruispunt Oldenzaalsestraat/Schouwinkstraat zijn volgens het systeem 9 ongevallen geregistreerd sinds 2014, waarvan eentje in 2019.

Acceptabel

Volgens de gemeente zijn er geen abnormale snelheidsoverschrijdingen gemeten en is de maatvoering en inrichting van het kruispunt acceptabel. "Uitgaande van alle objectieve data die we hebben, is de kruising verkeerskundig gezien niet aan te merken als extreem gevaarlijke kruising", aldus een verkeerskundige van de gemeente Enschede. "Dat er bij een ongeval een ambulance aanwezig is en dat er iemand wordt afgevoerd betekent niet dat er een ongeval met letsel heeft plaats gevonden."

Er zijn dan ook geen plannen om de kruising aan te passen. Tot grote spijt van Silvia Janse. "Er wordt uitgegaan van registratie die dus aantoonbaar niet klopt. Het gaat hier een keer gruwelijk mis. Het is wachten op de eerste dode."

icon_main_info_white_glyph

Slechts geld voor de gevaarlijkste kruispunten

Of er door de gemeente geld wordt vrijgemaakt om een kruispunt in Enschede aan te passen, heeft vooral te maken met het aantal ongevallen dat is geregistreerd. De cijfers die de verkeerskundigen in het stadskantoor gebruiken, zijn ook in te zien op de website star-verkeersongevallen.nl. Het college gaat jaarlijks 100.000 euro beschikbaar stellen voor het verbeteren van de meest fietsonveilige punten in de stad .

In 2017 is daarom een enquête onder fietsers gehouden, welke kruisingen zij als onveilig ervaren. Deze 26 locaties zijn geanalyseerd op onder meer het aantal ongelukken. Dertien locaties zijn al gewijzigd of staan op de rol om gewijzigd te worden. Hieronder vallen de kruising Lonnekerspoorlaan/Hulsmaatstraat en de Deurningerstraat/Raiffeisenstraat.

Vijf andere kruispunten worden de komende jaren veiliger gemaakt voor fietsers. Dit zijn de Auke Vleerstraat (Kanaalstraat), Broekheurne-Ring (Het Stroink en Koppelboerhoek) en de Kuipersdijk (Mooienhof en Wethouder Beversstraat).

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.