Verkeer
Stuur appje
Zoek

Project Oldenzaalsestraat in Enschede: werken aan droge binnenstad

De combinatie van ondergrondse bergingen en bovengrondse wadi's aan de Oldenzaalsestraat maakt deze aanpak van wateroverlast bijzonder. De minister komt maandag een kijkje nemen.

Voorzichtig wordt de immense put op de kruising van de Oldenzaalsestraat met De Klomp op de plek getakeld. Het is een spectaculair onderdeel van het omvangrijke bouwproject. In volgende fases worden tussen de spoorwegovergang en de Boulevard 1945 nog twee van dergelijke overstortputten van 40 ton geplaatst.

Langzamerhand wordt aan de Oldenzaalsestraat zichtbaar dat in de strijd tegen wateroverlast in de binnenstad weinig aan het toeval wordt over gelaten. Zowel ondergronds als bovengronds wordt de opvangcapaciteit op verschillende manieren vergroot.

Het moet ervoor zorgen dat plaatjes als in 2014, waarop studenten met rubberbootjes op een ondergelopen De Heurne ronddobberen, tot het verleden behoren.

Hans Koetsier, adviseur riolering en water van de gemeente, stelt desondanks dat wateroverlast nooit helemaal kan worden voorkomen. „Het is altijd zoeken naar een evenwicht tussen welke maatregelen ter plekke haalbaar zijn en de financiële mogelijkheden”, aldus Koetsier, woensdagmorgen aandachtig toeschouwer van de plaatsing van de overstortput.

Naast het grote bassin onder het parkeerterrein aan de Wilhelminastraat komt nu onder de Oldenzaalsestraat een 700 meter lange rioolbuis met een opvangcapaciteit voor 3,5 miljoen liter regenwater.

Als het zo hard regent dat behalve het reguliere rioolstelsel ook de extra waterbergingen vol zijn, dan kunnen de wadi's langs de Oldenzaalsestraat ook nog eens 3,5 miljoen liter water opvangen. Het eerste deel van deze bovengrondse wateropvang is gelegd tussen Boulevard 1945 en Kortelandstraat.

De combinatie van ondergrondse berging met wadi's, die samen een capaciteit hebben van drie olympische zwembaden, maakt de aanpak van de Oldenzaalsestraat tot een bijzonder project. Reden voor minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) zich maandag ter plekke op de hoogte te laten stellen van de Enschedese maatregelen tegen wateroverlast.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.