Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Nieuwe stichting maakt zich sterk voor een 50 woningen tellend 'Twents Dorp in Turkije'

Een Twents dorp in Turkije. Dat is naam van een initiatief van de nieuwe stichting Twentse Turken in Actie. Dat dorp moet ergens in het Turkse aardbevingsgebied gaan verrijzen als het aan hen ligt. De komende tijd wordt er geld ingezameld voor de bouw van de 50 prefab gezinswoningen. Onder meer door middel van een benefietmaaltijd op vrijdag 24 maart in de Gieterij, de hoofdlokatie van ROC van Twente, in Hengelo.

Ellende

Semra Yelkenci, bestuurslid van de stichting, heeft haar roots in het westen van Turkije liggen en is geen familie verloren bij de aardbevingen in februari, maar de aardbeving van 1999 heeft haar familie wel zwaar getroffen: "Ik weet dus hoe het voelt om zoiets mee te maken. En ik weet ook dat de ellende de komende tijd nog wel even aanhoudt. Daarom zullen we vanuit Twente de komende tijd nog zoveel als mogelijk hulp blijven bieden."

Yelkenci is tevens lid van het Turks Platform Hengelo, een samenwerkingsverband van acht verschillende Hengelose organisaties. Van Stichting Tunalik en TAAB Hengelo tot voetbalvereniging Barbaros: "We deden voorheen al veel samen, maar sinds de aardbeving is dat nog veel meer geworden. We zijn nu één homogene groep."

“We willen daar een Twents dorpje realiseren, maar het gaat ons niet alleen om de stenen.”

Zeven vrachtwagens

Bij de nieuwe stichting is ook de jeugd intensief betrokken, vertelt ze: "Niet alleen jongeren uit Hengelo, ook jeugd uit Enschede en Almelo vroeg ons hoe ze konden helpen. Vandaaruit is uiteindelijk de nieuwe, Twentse stichting ontstaan. De eerste dagen na de ramp zijn veel Twentse Turken goederen gaan inzamelen. Kleding, slaapzakken, tenten, noem maar op. Zeven vrachtwagens gingen er onder meer richting de zwaar getroffen provincie Hatay. In plaats van spullen zamelen we nu geld in voor de bouw van vijftig prefab woningen."

Hieronder een filmpje van zo'n prefab woning:

Community

De Bornse Sevilay Luiken-Dalli is ook betrokken bij de stichting. Als zorgondernemer heeft ze haar eigen kijk op het project: "We willen daar een Twents dorpje realiseren, maar het gaat ons niet alleen om de stenen. Het moet een community worden, waar jong en oud bij elkaar wonen. Veel mensen zijn het gebied ontvlucht, maar we willen dat zij die zijn gebleven of straks weer terugkomen in hun kracht gezet worden. De mensen die er wonen, moeten elkaar gaan versterken."

icon_main_info_white_glyph

Iftar-maaltijd

Vanaf 18.00 uur kunnen mensen die zich hebben aangemeld op 24 maart binnenlopen aan De Gieterij 200. Er kunnen 500 tot 600 mensen aanschuiven. Het Twentse Noabers Fonds, De Slinger Hengelo en enkele bedrijven helpen mee bij de organisatie van het evenement. Aanmelden kan via de QR-code in de affiche (zie onder). Vragen? Mail naar [email protected]

Slingerbeurs

Er komen woningen voor ouderen, maar ook voor jonge gezinnen. De gemiddeld prijs per woning zal 15.000 euro bedragen. Een rekensom leert dat er dus 750.000 euro nodig is voor het dorpje. Behalve dat geld heeft de stichting externe deskundigheid nodig. Daarom staan ze vandaag, vrijdag 17 maart, op de Slingerbeurs.

Luiken-Dalli: "We zoeken onder meer hulp bij het aanschrijven van geldschieters en van Twentse bouwbedrijven willen we weten of het aardbevingsbestendige huizen zijn, die hier gebouwd worden. We kiezen overigens bewust voor lokale bouwbedrijven om zo de economie te stimuleren."

Druppel

Yelkenci: "We hebben al contact met een bedrijf in Turkije dat de woningen kan bouwen. Over de locatie gaan wij niet. Daarbij zijn we afhankelijk van de Turkse overheid."

Het is maar een druppel op de gloeiende plaat beseffen de vrouwen, 'maar stilzitten is natuurlijk geen optie nu'. Hetzelfde geldt voor de benefietmaaltijd op vrijdag 24 maart. "Het is gebruikelijk dat het Turks Platform Hengelo tijdens de ramadan een iftarmaaltijd organiseert voor alle Hengeloërs. Normaal gesproken kun je kostenloos aanschuiven, maar dit keer vragen we een bijdrage van 10 euro. Dat geld gaat volledig naar het goede doel."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.