Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Enschede denkt aan woningbouw op Horstmanpark: 'Binnen drie jaar overgaan tot realisatie'

20230323 Horstmanpark Google Earth
Het ontwikkelgebied rond het Horstmanpark dat wordt omsloten door de waterbekkens van Vitens (boven), de Weerseloseweg (rechts), de Horstlindelaan en de Pompstationweg (links).
Beeld: Google Earth

Nu nog is het Wethouder Horstmanpark het domein van voetballers en rugbyers, maar als het aan de gemeente ligt verrijzen er over een aantal jaar nieuwe woningen voor de uitbreiding van Enschede. Om grondspeculatie te voorkomen, heeft de gemeente het voorkeursrecht gevestigd op alle gronden in het gebied.

Het voorkeursrecht is al ingegaan en houdt in dat de gemeente op alle percelen het eerste recht op koop heeft. Eigenaren in het gebied - dat globaal wordt begrensd door de waterbekkens van Vitens, de Weerseloseweg, de Horstlindelaan en de Pompstationweg - moeten vanaf nu hun gronden en panden eerst bij de gemeente aanbieden als zij deze willen verkopen.

Geurcirkel

Over nieuwbouw in het gebied ten noorden van de woonwijk Bolhaar wordt al langer gespeculeerd. Bekend is dat de gemeente het Wethouder Horstmanpark wil sluiten. De voetballers van SVV en TVV, rugbyvereniging ERC en American footballclub Enschede Broncos moeten uiterlijk in de zomer van 2024 een ander onderkomen hebben.

Toch is de mogelijkheid om woningen te bouwen altijd afgehouden. Direct aan de voetbalvelden is een varkenshouderij gevestigd. De aanwezige geurcirkel maakt woningbouw onmogelijk, maar de gemeente denkt eraan om de boer uit te kopen. "Het klopt dat de gemeente graag de gronden van de eigenaar wil kopen, maar wel in een zorgvuldig proces en in goed overleg met de eigenaar", aldus een gemeentewoordvoerder.

Drie jaar

Behalve de varkenshouderij zijn er in het ontwikkelgebied Horstmanpark ook andere eigenaren die gronden of panden hebben. Het voorkeursrecht van de gemeente geldt voor een periode van drie jaar. "De gemeente heeft het doel binnen drie jaar een bestemmingsplan vast te stellen en over te gaan tot realisatie", volgens de woordvoerder. "Dan zal ook overgaan worden tot actieve verwerving."

Concrete bouwplannen zijn er nog niet. Dat de gemeente uitgerekend nu de eerste optie tot koop afdwingt, is echter geen toeval. In de Tubantia bevestigt de gemeente dat de aankoop van een boerderij met stuk grond binnen het gebied, drie maanden gelden door bouwbedrijf Trebbe, de aanzet is geweest om verder speculatie te voorkomen.

Zonnepanelen

Omdat woningbouw op het Horstmanpark vanwege de geurcirkel lange tijd als moeilijk werd bestempeld, werd er ook gespeculeerd over een tijdelijke invulling met zonnepanelen. Toch zijn ideeën daarover niet helemaal van de baan, zegt een woordvoerder. "De gemeente gaat onderzoeken of het opwekken van zonne-energie en woningbouw gecombineerd kan worden. Of en hoe dit mogelijk is zal blijken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.