Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

'Twickelaars' Jet Wolkotte en Carl Wittrock horen hun lied klinken in Carnegie Hall

Carnegie Hall in New York, dat is hét walhalla voor klassieke musici. Vorige week waren een docent en een leerlinge van het Hengelose Twickel College getuige van de opvoering van hun gezamenlijke stuk door het koor van de Claremont High School. De docent is Carl Wittrock uit Goor, de leerlinge Jet Wolkotte uit Hengelo.

Sounds of Spring Festival

Wittrock is al verschillende keren de zogeheten 'composer in residence' geweest van het Sounds of Spring Festival, dat jaarlijks in verschillende Amerikaanse steden wordt gehouden en waarvoor musici van over de hele wereld worden uitgenodigd.

De inwoner van Goor was dit keer gevraagd een werk te schrijven voor het koor van de Claremont High School uit Californië: "Ik ben heel bedreven in het schrijven voor harmonie- en fanfareorkesten, maar schrijven voor een a capella koor was nieuw voor mij. Bij de stem ligt de emotie weliswaar meer voor het oprapen, maar bij een orkest kun je veel meer qua klankkleur. Toch is het best aardig gelukt. Ook omdat het koor een enorm hoog niveau heeft, kreeg het geheel de waardering 'gold', het hoogst haalbare."

“Het was echt bizar om mijn tekst door zo'n geweldig koor gezongen te horen worden.”

Unieke ervaring

Voor Jet Wolkotte was het helemaal een unieke ervaring: "Het was echt bizar om mijn tekst door zo'n geweldig koor gezongen te horen worden.", aldus de 17-jarige vwo-leerling. "We kregen de opdracht een Engelstalige tekst te schrijven over het thema 'oorlog en vluchtelingen', dat raakvlakken heeft met de actualiteit."

Jet maakte haar beide oma's deel van het verhaal, dat als titel 'Friendly old lady' kreeg: "Het gaat over het gevoel dat m'n oma's me geven als ik daar ben. Als ik me ellendig voel, geven zij me het gevoel dat het allemaal wel goed komt. Dát wil ik iedereen graag geven: vluchtelingen in een bootje, mensen die gebukt gaan onder een oorlog. Dat ze zich even geen zorgen hoeven te maken."

Ze was ook geraakt door de reacties van de leden van het Californische koor: "Ze herkenden zichzelf in het verhaal, vertelden ze. Dat ontroerde mij wel: dat mensen aan de andere kant van de oceaan worden geraakt door jouw verhaal."

'Grote mate van muzikaliteit'

Hoewel Jet geen muziek in haar eindexamenpakket heeft, is ze volgens Wittrock absoluut muzikaal: "Een docent engels en ik hebben de inzendingen beoordeeld en uit Jets tekst sprak een grote mate van muzikaliteit. Ik kon er in elk geval goed mee uit de voeten, toen ik de muziek moest schrijven."

Het was Wittrocks derde première in Carnegie Hall: "Dat blijft elke keer weer bijzonder. Om de grootsheid van die zaal te schetsen, zou je het met Camp Nou kunnen vergelijken. Carnegie Hall is het Barcelonastadion van de klassieke muziek. Elke zichzelf respecterende musicus wil daar minimaal een keer gespeeld hebben."

Hij noemt moeiteloos de namen op van wereldberoemde componisten, die daar werken in première zagen gaan: "Tsjaikovski, Dvořák, Stravinsky... Die zaal ademt historie en muziek."

'Ik ben meer een lezer'

Heeft hij er niet over gepiekerd om stiekem een opname te maken tijdens de uitvoering van Friendly Old Lady? Hij lacht: "Als ze je betrappen, zetten ze je in de schijnwerpers en word je de zaal uitgezet. Ik heb wel een foto gemaakt, net voordat het concert begon."

En Jet, wil zij verder als songschrijver? "Nee, ik vind het leuker om te lezen", lacht ze.

icon_main_info_white_glyph

A friendly old lady

A friendly old lady,
A woman old and grey,
Nothing bad on her mind,
And with always the right things to say.

I first met this lady when,
Nightmares were waking me up now and then.
She told me it would be okay,
And that the nightmares would soon go away.

Through the years the lady stayed.
With her by my side,
I knew I wouldn’t be afraid.

Not everyone has the certainty of a friendly old lady.
Children who are put on boats without a guide
Hope to find her on the other side.
Instead, they are welcomed by virulent men,
Who want to send these children back,
As fast as they can.

I wish a friendly old lady,
for all the children,
for all the soldiers,
for all men.

A friendly old lady,
A woman old and grey,
Nothing bad on her mind,
And with always the right things to say.

My friendly old lady is always near me,
She tells me everything will be alright.
When fear takes over in my head,
She comforts me and always says,
Please be fearless instead.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.