Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Berging van jachtvliegtuig uit Tweede Wereldoorlog in Enschede: 'Minder brokstukken dan verwacht'

De in de Tweede Wereldoorlog neergestorte Typhoon is eindelijk opgegraven bij het Aamsveen. De bergingsdienst heeft meerdere brokstukken van het gevechtsvliegtuig gevonden. Deze vrijdag zijn de werkzaamheden voltooid, donderdag mochten ook leerlingen van basisscholen komen kijken.

Brokstukken

Vanaf de parkeerplaats bij het Overijssels Landschap rijden pendelbusjes naar de bergingslocatie. Het graafgebied is afgezet met containers en zwarte hekken. Volgens de Explosive Clearance Group valt er nog weinig te zien. “Er zijn wel wat brokstukken gevonden, maar minder dan verwacht."

Derek Carter

Ondanks dat het Defensieteam er rekening mee moet houden dat er stoffelijke resten onder de grond liggen, betwijfelt de Stafofficier Vliegtuigberging van de Koninklijke Luchtmacht dit “We gaan ervan uit dat de piloot gesprongen is zoals het verhaal gaat. Als dat waar is gaan we Derek Carter hier niet aantreffen”, aldus majoor en staff officier, Hubert Schuncken.

Lees ook
Opgraving Typhoon in Aamsveen: 'Britten moeten graf van piloot eindelijk zijn naam geven'

Lespakket

De leerlingen van OBS Het Vastert krijgen een rondleiding op locatie. “Er is niet echt wat te zien van het vliegtuig”, vertelt een leerling, “Wel is het enorm leerzaam. We leren echt meer over de Tweede Wereldoorlog." De leerlingen waren al voorbereid op de berging. Ze hebben een lespakket gekregen van Stichting Erfgoed Luchtoorlog Nederland, met een inhoud van zeven lessen over de Typhoon.

Lees ook
Oorlogsvliegtuig Typhoon wordt na bijna 80 jaar opgegraven uit het Aamsveen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.