Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo
Nieuws
Enschede

Praxis-filiaal in Enschede sluit vanwege concurrentie Hornbach: 'Klantenaantallen te laag'

Praxis Spaansland Google Maps
De vestiging van Praxis op Het Spaansland in Enschede gaat binnen nu en een jaar sluiten.
Beeld: GoogleMaps

Bouwmarkt Praxis sluit het filiaal op bedrijventerrein Het Spaansland in Enschede. Filiaal Zuiderval, zoals de vestiging formeel heet, ondervindt te veel concurrentie van de Duitse gigant Hornbach, dat eerder dit jaar op steenworp afstand de deuren van een nieuwe bouwmarkt opende.

Het personeel is maandag ingelicht over de keuze. In principe is het de bedoeling dat Praxis Enschede Zuiderval uiterlijk op 30 november 2023 de deuren sluit. "Of zoveel eerder als we het pand kunnen overdragen aan de eigenaar", zegt een woordvoerster van Praxis. Het andere filiaal in Enschede, dat gevestigd is op Woonplein Enschede aan het Schuttersveld, blijft wel open.

Toegenomen concurrentie

De belangrijkste reden voor de sluiting is de komst van Hornbach. "Als Praxis zijn we altijd aan het kijken naar kansen en de beste opties voor onze winkels en personeel", aldus een woordvoerster. "Zo vinden we mooie locaties voor nieuwe projecten maar zullen we tegelijkertijd ook soms moeten besluiten dat bestaande locaties onvoldoende resultaat leveren om voor lange termijn bestaansrecht te hebben."

En dat laatste is nu het geval op Het Spaansland. "De toegenomen concurrentie in de omgeving heeft een negatieve impact gehad op onze bezoekersaantallen. Ondanks de grote inzet en inspanningen van het winkelteam en aanvullende maatregelen zijn de klantenaantallen en omzet te laag voor deze locatie."

17 werknemers

Saillant is dat het landelijke concern lange procedures heeft gevoerd tegen de komst van de Hornbach (en daarom ook de bouw van een moskee) op het bedrijventerrein. Als belangrijkste argument is daarbij de toegenomen verkeersdruk aangegrepen. In het geval van Hornbach is er gekozen voor een eigen aansluiting op de op- en afrit van de de A35.

De sluiting van Praxis heeft personele gevolgen. "Wij zullen al het mogelijke doen om de medewerkers met een dienstverband voor onbepaalde tijd te herplaatsen in een passende functie in de regio", aldus een woordvoerster. "De arbeidsovereenkomsten van medewerkers met een tijdelijk contract worden verlengd tot uiterlijk de sluitingsdatum van de winkel, tenzij er mogelijkheden tot herplaatsing zijn in een van onze andere winkels." Er zijn momenteel 17 mensen bij Praxis Enschede Zuiderval werkzaam.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.