Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo
Nieuws
Enschede

Staat de nieuwe voetbaltempel in Enschede-Zuid op losse schroeven? 'Ik wacht al zes weken op informatie'

20221121 Sportcluster Enschede Zuid
De sportcomplexen in Enschede-Zuid, met Wesserbrink-Zuid (Victoria '28 en FC Aramea) en ten noorden van de Broekheurne-Ring Wesselerbrink-Midden (FC Suryoye en UDI)
Beeld: Google Earth

Eén grote en moderne sportaccommodatie die door meerdere voetbalverenigingen wordt gedeeld. Dat is de bedoeling van het zogeheten sportcluster op de velden bij Victoria'28 en FC Aramea in Enschede-Zuid. Maar binnen de Enschedese voetbalwereld klinken steeds meer geluiden dat de voortgang niet zo lekker loopt, met alle gevolgen van dien. Het nieuwe sportcomplex speelt namelijk een cruciale rol in een stoelendans van lokale voetbalverenigingen. D66 wil maandagavond antwoorden van wethouder Niels van den Berg.

In de actualiteitenraad (het vragenuurtje) wil D66-raadslid Linsey van der Veen vandaag weten waarom er al zo lang radiostilte is rond de vorming van de multifunctionele sportaccommodatie (MFSA) in Zuid. "Begin oktober is duidelijk geworden dat de onderhandelingen binnen het sportcluster zijn mislukt", weet Van der Veen. Ze doelt daarbij op de verhuizing van FC Suryoye-Mediterraneo naar het complex van Victoria'28 en FC Aramea, aan de overzijde van de Broekheurne-Ring. "Een cruciale dominosteen in het geheel."

Stoelendans

Voor een toekomstbestendige sportaccommodatie in Wesselerbrink-Zuid zijn er vier verenigingen (minstens 1500 leden) nodig. Daarvoor heeft de gemeente behalve de huidige bewoners Victoria'28 en FC Aramea ook FC Suryoye-Mediterraneo en Sportclub Enschede op het oog.

Maar er lijkt een kink in de kabel. Sportclub Enschede wil niet meer naar 'Zuid' en voegt zich liever bij de samenhuizing van De Tubanters en PW (beide voetbal), ERC'69 (rugby), Enschede Broncos (American football), EHC'95 (handbal), Twente'05 (beachvolleybal) en Disc Devils (frisbee) op sportpark Diekman-Oost.

Sportpark Diekman Oost Rtv Oost Marc Willighagen
Lees ook
Stoelendans tussen voetbalclubs in Enschede: 'Acht clubs in Zuid, is dat niet te veel?'

De deelname van FC Suryoye-Mediterraneo staat volgens ingewijden in de Enschedese voetbalwereld ook op losse schroeven. Eerder dit jaar werd een gesprek over een eventuele fusie tussen beide verenigingen al afgekapt, maar nu zou er zelfs sprake zijn van een breuk als het gaat om een verhuizing. De verhuizing van FC Suryoye is cruciaal, omdat de gemeente op sportpark Wesselerbrink-Midden naast voetbalvereniging UDI ook de voetballers van SVV en TVV (en in de toekomst Achilles Enschede) wil huisvesten.

SVV en TVV moeten het Wethouder Horstmanpark bij de Horstlindelaan verlaten, omdat de gemeente op die locatie andere plannen wil kunnen maken. De clubs wachten al jaren op duidelijkheid en er wordt daarom niet meer in hun accommodatie geïnvesteerd. Onlangs hield SVV-voorzitter Rama Jagai een emotioneel betoog in de vergadering van de Federatie Enschedese Voetbalverenigingen, waarin hij zijn zorgen uitte over de trage ontwikkelingen.

Zorgelijke ontwikkelingen

D66-raadslid Linsey van der Veen wil maandagavond van sportwethouder Niels van den Berg horen wat hij gaat doen om de clustering van voetbalverenigingen alsnog een succes te laten worden. En ook hoe lang dat gaat duren. "Van verenigingen krijgen wij terug dat de gemeente regelmatig traag is in contact en geen regie pakt", aldus Van der Veen. "Door de jarenlange onzekerheid zijn accommodaties niet of minimaal onderhouden en kunnen zij hun leden geen zekerheid geven over de toekomst. Wij vinden dat zorgelijke ontwikkelingen."

Daarnaast vraagt Van der Veen, waarom er al weken niets wordt gezegd over de ontwikkelingen bij het sportcluster in Enschede-Zuid. "Ik wacht al zes weken op een informatiebrief. Tijdens de vergadering van de voetbalfederatie twee weken geleden opnieuw. Maar tot nu toe hebben we niets ontvangen. Dan moet het maar via de actualiteitenraad."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.