Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Meer elan voor grensovergang: Gronau wil op steenworp afstand van Glanerbrug een wijk bouwen

IMG 0189
De grensovergang bekeken vanuit Gronau. Aan de linkerkant, pal aan de grens, moet het nieuwe Euregio-kantoor komen. Op de gronden achter het gerenoveerde pand aan de rechterkant zal de eerste fase van het nieuwbouwplan komen.
Beeld: Wilco Louwes

Rondom het beoogde nieuwe kantoor van het grensoverschrijdende samenwerkingsverband Euregio, moet een compleet nieuwe woonwijk komen. Dat blijkt uit plannen van het stadsbestuur van Gronau. De nieuwe woningen zouden op een steenworp afstand van de grensovergang met Glanerbrug moeten komen, onder meer op de voormalige locatie van Spinnerij Eilermark.

De huidige grensovergang heeft niet het elan dat bij een grensovergang hoort, vindt de gemeente Gronau. Waar door de jaren heen aan de Nederlandse kant geld en moeite is gestoken in het straatbeeld, is dat aan Duitse zijde allerminst het geval. Al lange tijd vormen vervallen panden, een waterpijpencafé, een gokhal en een overwoekerde voormalige parkeerplaats van de douane de uitstraling. En dat verdient beter.

Euregio-buurt

Op initiatief van de lokale CDU-fractie (de Duitse equivalent van het CDA) is Gronau enkele jaren geleden begonnen met het verwerven van gronden in het grensgebied. Nu is het zover dat de meeste gronden aan zowel de noord- als zuidkant van de Enscheder Straße (grofweg het gebied tussen de spoorlijn en hotel Moorhof aan de Amtsvennweg) in bezit zijn van de gemeente.

In het gebied moet de komende jaren in verschillende fases een nieuwe woonwijk ontstaan: de Euregio-buurt. Daarbij wordt rekening gehouden met de bouw van een nieuw grenskantoor voor de Euregio. Het samenwerkingsverband wil het huidige pand verlaten, vanwege achterstallig onderhoud.

IMG 0198
De Euregio wil het huidige pand, waar sprake is van achterstallig onderhoud, verlaten voor een nieuw gebouw aan de overkant van de Enscheder Straße. In de toekomst zou hier een supermarkt kunnen komen.
Beeld: Wilco Louwes

Nieuw grenskantoor

De gemeenten Gronau en Enschede, die beide eigenaar zijn van het Euregio-kantoor, moeten nog verder in gesprek over de kosten van de nieuwbouw. Vorig jaar werd er nog gesproken over een kantoor met ruimte voor zo'n 65 werkplekken voor de Euregio. Het nieuwe kantoor komt volgens de plannen aan de overkant van het huidige onderkomen, pal tegen de grens. Het Euregio-vergadercentrum aan Nederlandse zijde blijft gewoon bestaan.

Ook andere bedrijven en instellingen die grensoverschrijdende werken, zoals een kinderopvang en particuliere dienstverleners moeten hun plek kunnen vinden op de campus. Uiteindelijk moet de bedrijvigheid leiden tot het Euregio Business Center & Technologiepark langs de gehele zuidkant van de Enscheder Straße, tot aan de kruising met de Amtsvennweg.

Oude textiellocatie

Voor wat betreft de woningbouw gaat Gronau als eerste aan de slag met de gronden aan de noordkant van de Enscheder Straße. De huidige bebouwing, zoals het inmiddels gerenoveerde pand waar een pannenkoekenrestaurant was gevestigd, blijft bestaan. Het Euregio-kantoor wordt, als de nieuwbouw gereed is, gesloopt. Op die locatie zou in de toekomst een supermarkt kunnen komen.

Concrete bouwtekeningen zijn er nog niet. Eerst wil de gemeente Gronau woningbouw mogelijk maken door het bestemmingsplan te veranderen. Op basis van eerste schetsen valt te denken aan zeker honderd woningen op grotendeels de oude gronden van Eilermark. De inmiddels gesloopte textielfabriek werd in 1888 vlak over de grens ter hoogte van het huidige Sportpark Bultserve gesticht door de gebroeders Ter Kuile en werd een belangrijke aanjager van de groei van grensdorp Glanerbrug. Zo'n tien jaar geleden zijn de fabriekspanden gesloopt.

IMG 0195
De voormalige douane- en vrachtwagenparkeerplaats is overwoekerd en is de gemeente Gronau een doorn in het oog.
Beeld: Wilco Louwes

Toekomstmuziek

Ook aan de zuidkant van de Enscheder Straße wil de gemeente Gronau in een later stadium woningen ontwikkelen. Behalve dat een groot deel van de (huidige) landbouwgronden door de gemeente zijn aangekocht, zijn hier nog geen concrete plannen en termijnen bekend. Toekomstmuziek Gronau hoopt het perceel van de oude douane- en vrachtwagenparkeerplaats, een vrij belangrijke stuk grond voor alle ontwikkelingen, nog te kunnen uitkopen.

Grensoverschrijdend

De Euregio-buurt krijgt, los van het nieuwe grenskantoor, een grensoverschrijdend tintje. De bedoeling is dat de toekomstige voorzieningen, waaronder een kinderopvang, door ouders aan beide kanten van de grens wordt gebruikt.

Ook krijgt de Glanerbeek, die de grens tussen Duitsland en Nederland markeert, een opwaardering. De beek moet zorgen voor een betere afwatering van het gebied, waaronder de nieuwbouw.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.