Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Dit jaar kunnen in Enschede honderden kinderen extra een gevulde schooltas of een fiets krijgen

Child g7ef3cf197 1920
Vanuit het Kindpakket kunnen ouders met een lager inkomen aanspraak doen op onder meer een gevuld rugzak of een fiets voor hun schoolgaande kinderen.
Beeld: Pixabay

Goed nieuws voor zo'n 500 kinderen in Enschede. Tot voor kort kwamen zij niet in aanmerking voor een financiële bijdrage voor schoolspullen of een lidmaatschap van een vereniging, omdat hun ouders net iets te veel verdienen. Maar daar komt dit jaar verandering in. Het college heeft de inkomensgrens voor toegang tot Stichting Leergeld tijdelijk opgehoogd naar 130 procent van het sociaal minimum.

Aanleiding voor de ophoging is een weliswaar treurige ontwikkeling. Stichting Leergeld krijgt steeds meer signalen van gezinnen die in de knel komen, maar geen aanspraak kunnen doen op armoederegelingen omdat hun maandelijkse inkomen 'te hoog' is. De inflatie, prijsstijgingen en oplopende energiekosten veroorzaken juist in die groepen problemen. 'Waar voorheen bijvoorbeeld sport- en cultuurabonnementen nog wel konden worden bekostigd, leidt dit nu soms tot problemen en andere keuzes', aldus het college.

icon_main_info_white_glyph

Meer dan 2500 kinderen

Volgens de meest recente beschikbare cijfers (2020) hebben 2675 unieke kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar een gehonoreerde aanvraag bij Stichting Leergeld Enschede ingediend. Het totaalwaarde van de verstrekte aanvragen bedroeg in dat jaar 939.000 euro.

Gelijke kansen

Kansengelijkheid is een van de pijlers die eerder dit jaar in het coalitieakkoord is opgenomen. Het houdt in dat de achtergrond van een kind (hoeveel geld hebben de ouders? In welke wijk staat de wieg?) geen rol mag spelen bij de kansen die het krijgt tijdens de jeugd of tijdens de opleiding om dromen na te jagen. Om de verschillen zoveel mogelijk te beperken is het zogeheten Kindpakket in het leven geroepen.

368440 6 I8 A0738 Voedselbank DC 8d5366 original 1603010615
Lees ook
Voedselbank in Enschede telt bijna 500 cliënten, tientallen aanvragen bij noodfonds van gemeente

Het Kindpakket wordt verstrekt door Stichting Leergeld. Ouders die op basis van hun inkomen in aanmerking komen voor een aanvullende bijdrage, kunnen via de stichting een aanvraag doen voor onder meer een gevulde schooltas, een fiets, deelname aan een muziek-, dans- of sportclub, een smartphone of deelname aan een schoolreis.

250.000 euro

Ondersteuning vanuit het Kindpakket was tot voor kort alleen mogelijk als het gezamenlijke inkomen van het huishouden niet meer dan 120 procent bedraagt van het sociaal minimum. Gezien de recente economische ontwikkelingen staat de gemeente Enschede toe dat deze grens wordt verhoogd naar 130 procent van het sociaal minimum. Dat houdt in dat alle gezinnen met een jaarlijks bruto inkomen tot 30.177 euro (gehuwd) of 21.511 euro (één ouder) in aanmerking komen voor de bijdrage.

Lees ook
Links- of rechtsom: Enschede wordt in 2023 keihard geraakt door inflatie (en dit is hoe)

Door de inkomensgrens te verhogen denkt het college dat er zo'n 500 Enschedese kinderen extra aanspraak kunnen doen op het Kindpakket. De kosten hiervoor zijn eenmalig 250.000 euro. In principe geldt de uitgebreide regeling alleen dit jaar. Ook huishoudens die aanspraak doen op de Voedselbank, Kledingbank of Fonds Bijzondere Noden, maar boven de inkomensgrens zitten, kunnen via een doorverwijzing beroep doen op Stichting Leergeld. Aanvragen kunnen tot 31 oktober worden gedaan via de gemeente.

icon_main_info_white_glyph

Hoe is het bij jou?

Word jij getroffen door de peperdure warmte? Of valt het nog wel mee?

1Twente zoekt de komende maanden naar verhalen van Enschedeërs en Hengeloërs, om in kaart te krijgen wie er wel en niet wordt geraakt door stijging van (energie)kosten en hoe met de situatie wordt omgegaan.

Laat ook van je horen, via 1twente.nl/vragenlijst. Dat kan volledig anoniem. Invullen duurt ongeveer twee minuten. Dank je wel!

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.