Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Kunstenaar-onderzoekers exposeren 'grensverhalen' in kringloopwinkel Het Goed in Enschede

Achter elk voorwerp in de kringloopwinkel zit een verhaal. Dat bracht drie kunstenaars op het idee om zelf spullen en dus verhalen te verzamelen van Nederlanders en Duitsers die bij de grens wonen. Dit weekend stellen ze de verzamelde spullen tentoon in een caravan in kringloopwinkel Het Goed in Enschede en vertellen ze de bijbehorende 'grensverhalen'.

"Wat betekent de grens? In coronatijd werd die vraag voor ons ineens relevanter dan ooit", zegt Monique van Hinte. De Nederlandse vormt samen met Duitsers Ralf Haarmann en Silvia Munzon Lopez kunstenaarscollectief previouslyLOVED. "Ineens konden we niet meer zo gemakkelijk reizen als eerst."

“Welke consequenties heeft die afspraak voor het landschap, voor de mensen?”

De kunstenaars wilden onderzoeken wat de grens is. "Het is een afspraak tussen mensen", geeft Monique zelf een eerste opzet. "Maar welke consequenties heeft die afspraak voor het landschap, voor de mensen?"

Verhalen verzamelen

Haar Duitse collega's gingen daarom voor dit nieuwe project de grens over naar Nederland om spullen te verzamelen met bijzondere verhalen erachter. Monique zelf maakte de tegenovergestelde beweging naar Duitsland. Ze reisde een week met haar caravan langs de grens en kwam in Enschede uit. Daar werkten de drie een week aan de tentoonstelling die nu te zien is.

icon_main_info_white_glyph

Tentoonstelling 'Grenszen'

De caravan in kringloopwinkel Het Goed is vrijdag en zaterdag voor iedereen open van 12.00 tot 17.00 uur. De verzamelde spullen zijn te zien, evenals bijbehorende interviews en videoprojecties. Ook de kunstenaars zijn er om vragen over de objecten te beantwoorden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.