Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Duurzaam op reis vanuit Twente: Twente Airport en LUCY slaan handen ineen

Twente Airport Lucy
v.l.n.r. Gerben Groothuis en Jan Schuring (Twente Airport), Thijs Bosgoed (LUCY) en Robbert Jan Kooij (Oost NL).
Beeld: Twente Airport

Een regionaal netwerk waarbij elektrische vliegtuigen worden ingezet om regionale luchthavens met elkaar te verbinden. Twente Airport en Fly with Lucy (LUCY) slaan de handen ineen om dit idee te gaan realiseren.

LUCY is een Nederlandse luchtvaartmaatschappij met als doel duurzame en betaalbare vluchten aan te bieden binnen Europa. De vliegtuigen van het bedrijf vliegen stil en emissievrij. Daarmee voldoen ze aan de eisen en wensen van de overheid om de luchtvaart te verduurzamen. Het plan van LUCY is om te starten met een hybride elektrisch vliegtuig en in de toekomst met een volledig elektrische variant te vliegen.

Van Twente naar Duitsland

Volgens Thijs Bosgoed, medeoprichter LUCY, is Twente Airport de ideale plek om het elektrisch vliegen met regionaal netwerk op te zetten. “Vanuit Twente is heel Nederland te bedienen, maar door de ligging vlak bij de Duitse grens, kan er ook een groot deel van Duitsland bereikt worden met een elektrisch vliegtuig.” De intensie is om de elektrische vliegtuigen maximaal 500 kilometer te laten vliegen en dit zou vanaf 2025 moeten gebeuren.

Kraamkamer voor duurzame luchtvaart

Gerben Groothuis, eFlight Business Development Manager bij Twente Airport deelt het enthousiasme. “We hebben de ambitie een kraamkamer te zijn voor de duurzame luchtvaart. Twente Airport is een vliegveld met een relatief rustig luchtruim, een lange en goed onderhouden start- en landingsbaan en beschikt over bestaande faciliteiten, die de afhandeling van de vluchten met LUCY vliegtuigen mogelijk maakt. Met het aanbieden van vluchten met stille, emissievrije vliegtuigen, wordt de Twentse regio verder ontsloten en krijgen wij er een vaste gebruiker bij.”

Nieuwe vorm van mobiliteit

Twente Airport en LUCY tekenden een intentieverklaring op vrijdag 7 april. De samenwerking kwam niet zomaar tot stand want ontwikkelingsmaatschappij Oost NL bracht de partijen bij elkaar. “Elektrisch vliegen draagt bij aan een betere verbinding van Oost-Nederland met andere provincies en de grensgebieden. Het regionale bedrijfsleven ziet bovendien kansen voor het toepassen van duurzame materialen en hightech systemen om deze nieuwe vorm van mobiliteit mogelijk te maken”, zegt Robbert Jan Kooij, projectmanager bij Oost NL.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.