Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Enschede vraagt (weer) miljoenen van het Rijk om woningbouw van de grond te krijgen

Cromhoff Gemeente Enschede
Bij bouwplan Cromhoff krijgt de voormalige drukpershal van Wegener (Tubantia) een nieuwe functie.
Beeld: Gemeente Enschede

Om enkele nieuwbouwprojecten in Enschede volgens plan te kunnen uitvoeren, is er extra financiering nodig. De gemeente heeft de hoop gevestigd op subsidies van het Rijk. Via het potje 'Woningbouwimpuls' wordt er aanspraak gemaakt op een bedrag van 7,8 miljoen euro. Met dit geld moet de haalbaarheid van de bouw van honderden nieuwe woningen op de voormalige Wegenerlocatie en op Kennispark Twente vergroot worden.

De Woningbouwimpuls is een landelijke pot met geld voor gemeenten, om de huizenbouw op eigen grond te versnellen. Enkele voorwaarden zijn dat zeker de helft van de woningen in de categorie 'betaalbaar' vallen en dat er sprake is van een financieel tekort binnen het project. Eerder kreeg Enschede vanuit hetzelfde potje al miljoenen voor de ontwikkeling van het Eschmarkerveld, het Centrumkwadraat en het Ledeboerterrein.

Tekort dreigt bij Parkwonen

Een van de nieuwbouwplannen in Enschede waarbij een financieel tekort dreigt, is de Cromhoff, gelegen tussen de Getfertsingel, Zuiderval, Wethouder Beversstraat en Burgemeester van Veenlaan. Op en rondom de locaties van de voormalige wasstraat Bas Autowas, textielmachinefabriek Louwers & Co, regionaal dagblad Tubantia en tuincentrum GroenRijk moeten tussen 400 en 500 voornamelijk 'middenklasse' woningen komen in een groene en autoluwe omgeving. Het oude Wegenerkantoor, de drukpershal en de Janninkshallen worden opgeknapt en krijgen een nieuwe functie.

Cromhoff Gemeente Enschede 01 2021 09 08 121558 xrxa
Lees ook
Enschede maakt haast met aanpak Wegenerpand, maar woningbouw duurt nog jaren

Vorig jaar heeft de gemeenteraad een krediet van 13 miljoen euro ter beschikking gesteld, dat grotendeels moet worden gedekt uit grondverkoop. Ook is er een subsidie van de provincie Overijssel (3 miljoen euro) beschikbaar voor de voorbereidende werkzaamheden. Toch zijn er nog veel haken en ogen. Al is het maar omdat er nog geen duidelijkheid is over mogelijke belemmeringen vanwege het stikstofbeleid.

Door veranderende omstandigheden (zoals hogere bouwkosten en rentebedragen) dreigt er nu een tekort op de grondexploitatie van de Cromhoff. Met de gevraagde bijdrage van 4,3 miljoen euro via Woningbouwimpuls denkt de gemeente dat recht te trekken. De gemeente denkt een goede kans te maken op de bijdrage. "Als de subsidie alsnog niet wordt toegekend, zullen wij mogelijk alsnog genoodzaakt zijn aanpassingen te doen in de plannen of plannen uit te stellen in afwachting van betere tijden", aldus een gemeentewoordvoerder.

Woningen voor jong talent

Het resterende deel van de subsidieaanvraag (3,5 miljoen euro) richt zich op woningen die zijn bedoeld voor het 'binden van talent', een van de groeidoelen van Enschede. In feite gaat het om drie bouwprojecten: een woongebouw met zo'n 200 appartementen op het Kennispark Twente (hoek Hengelosestraat/Auke Vleerstraat), de bouw van 30 appartementen in de wijk Twekkelerveld en de transformatie van het voormalige ITC-hotel naar 'Young City' met 316 appartementen. Allemaal woningen bedoeld voor studenten of pas-afgestudeerden die in de stad willen blijven wonen.

“De specifieke doelgroep die we willen bedienen, maakt het niet mogelijk om uit te gaan van hogere huren”

Het ontwikkelen van dit type woningen gaat gepaard met hoge kosten die niet kunnen worden terugverdiend met de opbrengsten uit de sociale huur, vandaar de aanvraag via het Woninbouwimpuls. Voor de appartementen in Twekkelerveld en het project Young City ITC moeten nog besluiten worden genomen over het bestemmingsplan en benodigde investeringen.

"Als de subsidie niet wordt toegekend moet er met name voor deze twee projecten gezocht worden naar andere financieringskansen of het verlagen van de realisatiekosten", aldus een gemeentewoordvoerder. "De specifieke doelgroep die we willen bedienen, maakt het niet mogelijk om uit te gaan van hogere huren."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.