Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Stedelijk Museum Almelo ziet kans schoon om te verhuizen: ‘Droom die uitkomt’

Whats App Image 2023 04 21 at 14 06 20
Het Hofkeshuis aan de Grotestraat 62
Beeld: Inger Bosman

Het enige museum van Almelo gaat verhuizen en krijgt een ideale locatie in de binnenstad. De gemeente Almelo trekt de portemonnee voor ruim 1,7 miljoen om het Hofkeshuis te bemachtigen aan de Grotestraat. Directrice Sigrid Ivo kan niet wachten om over te gaan naar het monumentale pand: “Het is een unieke kans.”

Na een jaar onderhandelen is de kogel door de kerk: de eigenaar van het Hofkeshuis wil het pand verkopen aan de gemeente. “De wens om het museum te verhuizen, uit ik al heel lang. Toen kwam de gemeente met het idee om naar het Hofkeshuis te gaan”, aldus Sigrid Ivo. In mei presenteert het college van B en W het plan aan de gemeenteraad.

Meer bezoekers

Ivo pleit al vanaf haar aanstelling in 2019 voor een verhuizing: “Het huidige pand is te klein. We kunnen nu niet goed uitpakken met grote exposities of educatieactiviteiten. Het Hofkeshuis biedt ons vier keer zoveel ruimte. Bovendien is een locatie aan de Grotestraat goed om publiek te trekken. We willen meer bezoekers.”

Verbouwing

Voordat het Stedelijk Museum in het Hofkeshuis kan trekken, moet het pand ingericht worden als museum. Dat betekent dat onder andere het klimaat en temperatuur gereguleerd moeten worden. Denk dan aan goede isolatie en airco. “Dat is om de kunst in goede staat te houden”, aldus Ivo.

1,9 miljoen

Het pand wordt door de eigenaar, familie Niers, verkocht voor ruim acht ton. Daarnaast kost de verbouwing meer dan vijf ton. Met het inrichten van het museum erbij, komen de kosten neer op ruim 1,9 miljoen. Het grootste deel wordt door de gemeente bekostigd (1,7 miljoen). Voor een klein deel worden subsidies van het Rijk gebruikt.

icon_main_info_white_glyph

Hofkeshuis

Het monumentale Hofkeshuis staat al langer dan een jaar leeg. Voor de leegstand zat er een fietsenwinkel in en daarvoor de schoenenwinkel Niers, een begrip in Almelo. “Textielhandelaar Egbert Hofkes heeft het pand laten bouwen in 1775. Hofkes was een patriot, hij wilde meer democratie voor de burger. De graven hadden in die tijd de macht”, vertelt Ivo. Het Hofkeshuis is het enige huis met net zoveel aanzien als Huize Almelo volgens de stichting die is opgericht voor de restauratie.

Huidig museumpand in de verkoop

Sinds 1987 zit het Stedelijk Museum Almelo in het Rectorshuis aan de Korte Prinsenstraat 2. Het rijksmonument is in 1634 gebouwd als woonhuis van de richter (bestuurder uit de zeventiende eeuw) van Almelo. In 2004 is het Heydapand aan de Prinsenstraat 13 erbij gekomen waar nu de hoofdingang zit. Wonen in een van die panden wordt een mogelijkheid: het college stelt voor om ze te verkopen als woningen

Unieke muurschildering

Volgens stichting Hofkeshuis is vooral de vijftien meter lange muurschildering in het huis spoedig toe aan een restauratie. “De muurschildering is uniek, die gaat de hele kamer rond. Het is prachtig dat die nu openbaar wordt na bijna 200 jaar verborgen te zijn. Het is echt een verborgen schat”, zegt Ivo. Volgens stichting Hofkeshuis is er al decennialang zorgen over de toestand van het kunstwerk. Er is lang niets aan gedaan, de restauratie kost nu 180.000 euro.

  • Grisailles
    De muurschildering in het Hofkeshuis
    Beeld: Stedelijk Museum Almelo / eigen foto
  • Grisailles2
    De muurschildering in het Hofkeshuis
    Beeld: Stedelijk Museum Almelo / eigen foto

Meer toeristen

Het belang van het Stedelijk Museum Almelo is groot zegt de directrice: “Het is prachtig dat we het DNA van Almelo laten zien. Ik vind het heel mooi als we het verleden, heden en de toekomst kunnen verbinden met elkaar. Er is ontzettend veel te vertellen. Bovendien trekken we meer toeristen aan met de nieuwe locatie.”

Gemeenteraad

De gemeenteraad moet het voorstel nog goedkeuren, maar de plannen voor het interieur zijn al in de maak. In mei besluit de gemeenteraad over het lot van het Stedelijk Museum Almelo. “Het is een droom die uitkomt. Het is een unieke kans voor het museum en de stad”, aldus Ivo.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.