Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Elf Enschedeërs onderscheiden tijdens lintjesregen in stadhuis: 'Dit is mijn levenswerk'

Snijdersfotografen Iedereen lintjesregen 2023
Alle personen die tijdens de lintjesregen van 2023 onderscheiden werden samen met burgemeester Roelof Bleker
Beeld: Snijders Fotografie

Onder valse voorwaarden werden elf Enschedeërs naar het stadhuis gelokt om een onderscheiding van burgemeester Roelof Bleker te krijgen. Jaarlijks ontvangen duizenden mensen in Nederland een lintje. De redenen hiervan lopen vaak uiteen, maar één ding staat centraal bij elk lintje. De personen die hem krijgen hebben iets bijzonders gedaan voor de samenleving.

Ludie Barelds

“Wie tafeltennis in Enschede zegt, zegt Ludie Barelds.” Zo begint burgemeester Roelof Bleker zijn speech over de Enschedeër. Vijftig jaar geleden begon Barelds bij de tennisvereniging in Enschede. Inmiddels telt de club honderd leden en is de club levendiger dan ooit. Dat Barelds geen onbekende is in de tafeltenniswereld blijkt uit het feit dat hij door de Nederlandse Tafeltennisbond-Oost is onderscheiden als lid van verdienste. Barelds is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Snijdersfotografen SFG 0100
Kersvers Lid in de Orde van Oranje Nassau Ludie Barelds met burgemeester Bleker
Beeld: Snijders Fotografie

Jenny Bos-Corporaal

De Enschedese Jenny Bos is al dertig jaar als vrijwilliger actief voor de Protestantse Gemeente Glanerbrug. (voorheen Gereformeerde kerk De Rank). Daarnaast was ze ook meer dan 23 jaar vrijwilliger bij Liberein, zorglocatie Bruggerbosch. Als ze deze woensdag naar de stad gaat om haar verjaardag te vieren wordt ze verrast in het stadhuis met een benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Snijdersfotografen Jenny Bos Corporaal
Kersvers Lid in de Orde van Oranje Nassau Jenny Bos met burgemeester Bleker
Beeld: Snijders Fotografie

Joop Hegeman

Als geboren hulpverlener was Joop Hegeman werkzaam als verpleegkundige, gezinstherapeut en als hulpverlener gespecialiseerd in trauma-gerelateerde problematiek. Daarnaast was de Enschedeër actief voor Artsen zonder Grenzen. Drie keer is hij voor deze organisatie uitgezonden naar Tajikistan, Congo en Noord Soedan. (De laatste reis was in 2020) In deze landen was hij vrijwilliger verpleegkundige werkzaamheden en verleende hij psychiatrische zorg.

Ook heeft hij slachtoffers van de tsunamiramp in 2004 (De tsunami in de Indische oceaan) geholpen, en bracht hij nieuw leven in organisaties als “Stichting Free the Beloved Nepali Daughters" en "Stichting House of Jezus for Disabled Freetown". Door het bezig zijn en blijven met deze organisaties is Hegeman uitgeroepen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Snijdersfotografen Joop Hegeman
Kersverse Ridder in de Orde van Oranje Nassau Joop Hegeman met burgemeester Bleker
Beeld: Snijders Fotografie

Jaap Huisman

Jaap Huisman zette zich jaren in voor de Dorpsraad Lonneker en bewaakte de belangen van de Lonnekenaren zo goed mogelijk. Daarnaast is Huisman betrokken bij de ijsclub in Lonneker, waar hij in 2022 is uitgeroepen tot erelid. Ook is hij een actief lid van Wielervereniging Lonneker waar hij ook in het bestuur zit. Huisman is voor zijn verdiensten voor Lonneker uitgeroepen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Snijdersfotografen Jaap Huisman
Kersvers Lid in de Orde van Oranje Nassau Jaap Huisman met burgemeester Bleker
Beeld: Snijders Fotografie

Constant Hulshoff

Enschedeër Constant Hulshoff is de motor achter de motorclub “MC de Toerenteller”. Ruim 30 jaar droeg hij als secretaris bij aan de vereniging. Ook is Hulshoff betrokken bij de "Gymnastiek en Schermvereniging Achilles” in Enschede. Dit is één van de oudste gymnastiekvereniging van de stad, opgericht in 1878. Voor zijn bijdragen aan deze verenigingen heeft hij een onderscheiding ontvangen en is hij nu Lid van de Orde van Oranje Nassau.

Snijdersfotografen Constant Hulshoff
Kersvers Lid in de Orde van Oranje Nassau Constant Hulshoff met burgemeester Bleker
Beeld: Snijders Fotografie

Albert van der Kaap

Geschiedenis en Albert van der Kaap: het lijkt een match made in heaven. Toen het internet nog in de kinderschoenen stond ontwikkelde de Enschedeër de website “Histoforum”. Deze website bracht zijn liefde voor computers samen met een module voor het onderwijs in geschiedenis en staatsinrichting. De site bevat vakinformatie, les- en toetsmateriaal en een didactisch magazine. De website bestaat dit jaar 25 jaar en om die reden is Van der Kaap benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Snijdersfotografen Albert van der Kaap
Kersvers Lid in de Orde van Oranje Nassau Albert van der Kamp met burgemeester Bleker
Beeld: Snijders Fotografie

Gerrit Pots

Wie het Dorpshuis Lonneker zegt, zegt Gerrit Pots. Van agendabeheer tot het verzorgen van publicaties in het dorpsblad, tot koffieschenken en het maken van financiële overzichten. Niets was teveel voor Pots. Ook was de Lonnekenaar veertig jaar actief bij de Agrarische Buurtkring Lonneker. Voor het werk dat hij bij beide organisaties deed, is hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Snijdersfotografen Gerrit Pots
Kersvers Lid in de Orde van Oranje Nassau Gerrit Pots met burgemeester Bleker
Beeld: Snijders Fotografie

Enno Sipkes

Al meer dan 45 jaar is Sipkes betrokken bij de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Enschede Oost. (GKV-Oost) Tot vandaag is de Enschedeër betrokken als scriba (schrijver) bij de kerk aan de Oldenzaalsestraat. Daarnaast zit hij ook sinds de jaren 70 in de mediacommissie van de kerk. Daar brengt hij ook al vijftien jaar het tweewekelijkse kerkblad “interactief”. Voor deze verdiensten is hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Snijdersfotografen Enno Sipkes
Kersvers Lid in de Orde van Oranje Nassau Enno Sipkes met burgemeester Bleker
Beeld: Snijders Fotografie

Pedro Swier

Hij maakt al meer dan 35 jaar furore als grote man in de uitvaartwereld. In Enschede kennen we Swier voornamelijk van Vredehof, maar inmiddels kent zijn uitvaartimperium al elf vestigingen waar tachtig medewerkers actief zijn en een werkgebied dat een groot deel van Twente en Salland omvat. Ook heeft Swier, in samenwerking met FC Twente, de "FC Twente Uitvaart" ontwikkeld. Inmiddels is dit concept door meerdere voetbalclubs in Nederland overgenomen. Zijn verdienste voor Vredehof en zijn nevenactiviteiten hebben ervoor gezorgd dat hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Snijdersfotografen Pedro Swier
Kersverse Ridder in de Orde van Oranje Nassau Pedro Swier met burgemeester Bleker
Beeld: Snijders Fotografie

Jan Bonne Veldhuizen

Wanneer een persoon in Enschede en omstreken in de problemen raakt dan is de stap naar het Diaconaal Platform Enschede snel gemaakt. Veldhuizen is vanaf 2011 één van de initiatiefnemers van de oprichting van de stichting. Ook doet Veldhuizen veel vrijwilligerswerk voor de kerkgemeenschap Harmony (Baptistische grondslag). Hier is hij één van de voorgangers. Daarnaast geeft de Enschedeër ook bijbelstudies, biedt pastorale zorg en geeft hij lezingen in binnen- en buitenland. Voor zijn doorzettingsvermogen om de zwakkeren in Enschede te helpen, is Veldhuizen uitgeroepen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Snijdersfotografen Jan Veldhuizen
Kersvers Lid in de Orde van Oranje Nassau Jan Veldhuizen met burgemeester Bleker
Beeld: Snijders Fotografie

Ine Vos-De Wilde

Zorgorganisatie Livio geniet al meer dan 25 jaar van een vrijwilliger als Vos-De Wilde. Geen enkele activiteit kwam er zonder medewerking van de Enschedese. Ze is vanaf 1997 begeleider van de wandelclub bij de zorglocatie Broekheurnerstede van Livio waar ze elke week gaat wandelen. Er wordt niet alleen gewandeld, zeker zo belangrijk zijn de gezamenlijke kopjes koffie of samen met de wandelaars een keer naar de winkel of een bezoek aan de kinderboerderij. Het sociale aspect van de wandelclub is groot en belangrijk voor het welzijn van de bewoners. Voor haar inzet is ze benoemd tot Lid van de Orde van Oranje Nassau.

Snijdersfotografen Ine Vos De Wilde
Kersvers Lid in de Orde van Oranje Nassau Ine Vos met burgemeester Bleker
Beeld: Snijders Fotografie
icon_main_info_white_glyph

Michiel Tattersal

Er werd ook aan een extra Enschedeër een onderscheiding gegeven vandaag. Dit is aan Michiel Tattersal, die de onderscheiding in ontvangst nam in Apeldoorn. Tattersal is kapitein van het Opleidings,- Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee in Apeldoorn en krijgt daarom zijn onderscheiding daar.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.