Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Van uitwisseling tot onderzoek: subsidie voor Nederlands-Duitse projecten nu stuk eenvoudiger

20220629 Duitsland Nederland grensoverschrijdende samenwerking Noordrijn Westfalen Pixabay
Beeld: Pixabay

Samenwerkingsverband Euregio stelt weer een pot met geld beschikbaar om grensoverschrijdende projecten te ondersteunen. En het wordt makkelijker en sneller. De bureaucratische rompslomp die bij het aanvragen van een subsidie komt kijken is verminderd. Een kleine subsidie voor eendaagse activiteiten met Nederlandse én Duitse deelnemers kan al binnen tien dagen en zonder het invullen van allerlei formulieren geregeld zijn.

Het is de zesde keer dat het zogeheten Interreg Kleinprojectenfonds wordt geopend. Zowel Nederlandse als Duitse overheden en de Europese Unie dragen bij aan het fonds van 4,8 miljoen euro, waar initiatiefnemers van grensoverschrijdende activiteiten in de Euregio de komende jaren aanspraak op kunnen doen. Het gaat in dit gevallen om laagdrempelige projecten waarvoor maximaal 25.000 euro subsidie wordt verleend. Grotere projecten lopen via het 'grote' Interreg-fonds.

750 euro binnen tien dagen

Een van de nadelen van het aanvragen van een Interreg-subsidie is het papierwerk dat er bij komt kijken. Voorheen was er voor alle aanvragen een uitgebreide motivatie nodig (zowel in het Duits als in het Nederlands) en moest er achteraf gedetailleerd verantwoording worden afgelegd over de besteding van het geld.

Voor de allerkleinste subsidies is dat nu veranderd. Eendaagse evenementen, zoals uitwisselingen tussen scholen in het grensgebied of een sportdag of concert met Nederlandse én Duitse deelnemers kunnen, ongeacht de totale kosten, rekenen op een subsidie van 750 euro. De aanvraag mag alleen in het Nederlands, wordt binnen tien dagen afgehandeld en voor de verantwoording is een foto van het evenement of een deelnemerslijst afdoende.

Helft wordt vergoed

Om meer subsidie te krijgen voor kleinschalige grensactiviteiten ligt de lat wat hoger. De aanvraag moet in dat geval wel tweetalig worden ingediend en deze moet ook worden voorzien van een onderbouwde begroting. De subsidie bedraagt 50 procent van de totale kosten, maar maximaal 25.000 euro.

Voorwaarde is dat de andere helft met zowel Nederlandse als Duitse middelen wordt bekostigd. Ook wordt vooraf gevraagd welke doelstellingen het project heeft. Achteraf moet worden onderbouwd hoe die doelstellingen zijn bereikt, om de verkregen subsidie te verantwoorden.

Ontmoeting Duitsers en Nederlanders

Bijna iedereen kan subsidies voor grensoverschrijdende projecten aanvragen bij de Euregio. Later dit jaar wordt er apart digitaal platform voor geopend voor nieuwe aanvragen. Voorwaarde is altijd dat er deelname is van mensen, verenigingen of organisaties uit het Euregio-gebied in zowel Duitsland als Nederland.

De te subsidiëren activiteiten zijn zeer breed en vallen onder de thema's onderwijs (o.a. schooluitwisseling, taalbevordering), samenwerking tussen overheden, gezondheid (uitwisseling tussen ziekenhuizen, onderzoek of dierenbescherming) en activiteiten waarbij ontmoeting van mensen aan weerszijden van de grens centraal staat. Ook haalbaarheidsonderzoeken voor latere (grotere) projecten komen in aanmerking voor een subsidie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.