Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Achilles Enschede moet binnen twee jaar verhuizen, voetbalclub wil in Enschede-Noord blijven

20230503 CVV Achilles Enschede Complex Horstlindelaan Martijn Soer
CVV Achilles Enschede moet het huidige complex aan de Horstlindelaan medio 2025 verlaten.
Beeld: Martijn Soer

Op verzoek van haar leden gaat CVV Achilles Enschede onderzoeken of een langer verblijf in Enschede-Noord mogelijk is. De voetbalvereniging moet van de gemeente in de zomer van 2025 het huidige complex aan de Horstlindelaan verlaten. In gemeentelijke stukken is Achilles Enschede altijd een verhuizing naar zuidwijk Wesselerbrink toegedicht, maar dat scenario geniet binnen de vereniging niet de voorkeur.

In een ledenbijeenkomst is onlangs over de toekomst van Achilles Enschede gesproken. Een aantal leden heeft in die bijeenkomst voorgesteld om een verhuizing naar Sportpark Schreurserve, het huidige complex van voetbalclubs Sparta Enschede en Vosta, te onderzoeken. Er is inmiddels een werkgroep ingesteld die de (on)mogelijkheden in kaart brengt.

Vijf sportparken gaan dicht

Aan een verhuizing valt voor Achilles Enschede niet te ontkomen. De gemeenteraad heeft al ingestemd met het voornemen tot sluiting, medio 2025. Ook het nabijgelegen Wethouder Horstmanpark (SVV, TVV), het sportpark van Phenix aan de Noord Esmarkerrondweg, Diekman-West (SC Enschede, PW) en Sportpark Bultserve (Sportlust Glanerbrug) gaan de komende jaren dicht.

Sportpark Diekman Oost Rtv Oost Marc Willighagen
Lees ook
Nieuwe ronde in stoelendans van Enschedese voetbalclubs, rugbyers ERC krijgen volwaardig clubgebouw

Het is aan de verenigingen zelf om een nieuw onderkomen te vinden. En wel bij voorkeur op de door de gemeente aangewezen sportclusters Diekman-Oost, Wesselerbrink-Zuid, Eilermark/Zoutendijk of Schreurserve. Op de meeste van deze sportparken moet straks een Multifunctionele Sportaccommodaties (MFSA) ontstaan, ofwel een clubgebouw waarin meerdere verenigingen en commerciële partners samenwonen.

Andere kant van de stad

Los van berichtgeving in de lokale en regionale media heeft het bestuur van CVV Achilles naar eigen zeggen pas medio april officieel gehoord dat de club haar complex aan het einde van het seizoen 2024/2025 moet verlaten. Toen was het besluit door de gemeenteraad al genomen.

“Deze wens komt mede voort uit het feit dat een groot aantal leden heeft aangegeven te stoppen als de club naar de andere kant van de stad verhuist”

'De gemeente heeft ons zelfs al voorgesorteerd op een nieuwe locatie', schrijft het bestuur van Achilles op de clubsite. Het gaat om sportcluster Zuid, bij Victoria'28. 'Voor de duidelijkheid: dit is nog zeker niet definitief.' De wens van Achilles is om in Enschede-Noord te blijven. 'Deze wens komt mede voort uit het feit dat een groot aantal leden heeft aangegeven te stoppen als de club naar de andere kant van de stad verhuist.'

Gemeente denkt aan TVV en Phenix

Het gaat op dit moment nog om een wens vanuit de vereniging zelf. De werkgroep die de verhuizing gaat onderzoeken, zal contact opnemen met Sparta Enschede en Vosta. Deze verenigingen onderzoeken op dit moment zelf de haalbaarheid van een multifunctioneel clubgebouw met andere verenigingen.

Uitdaging op Sportpark Schreurserve zal de veldbezetting zijn. Sparta Enschede is een van de grootste clubs van de stad en werkt net als Achilles vanwege de christelijke signatuur de wedstrijden op zaterdag af. In gemeentelijke stukken worden juist TVV en Phenix genoemd voor een verhuizing naar Schreurserve.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.