Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Enschede viert 700- jarig bestaan: inwoners geven alvast ideeën voor een feest

Enschede is bijna jarig. Over twee jaar viert de stad dat het 700 jaar stadsrechten heeft. En bij een verjaardag hoort een viering, maar hoe gaan we dat doen? Komt er een theaterstuk, een kunstwerk of een geweldig festival? Maandagavond gingen inwoners in het gemeentehuis in gesprek elkaar en met de gemeenteraad om het over die viering te hebben.

Voor en door de stad

“Voor en door de stad”, zegt raadslid Barry Overink vooraf over de viering van het 700-jarig bestaan van Enschede in 2025. De gemeenteraad wil ideeën ophalen voor een gezamenlijk feest.

Daarom werden deze week allerlei plannenmakers en ideeënrijke Enschedeërs uitgenodigd om mee te denken. “Ik denk dat er wel honderd zijn”, aldus Yara Hümmels: “We wilden ook mensen die je niet zo snel ziet en toch betekenis van de stad hebben.”

Eerste stap

De eerste stap werd gezet met een ideeënmarkt, met workshops waarin onder meer Gouda en Utrecht vertelden hoe die gemeenten hun jubileumfeest hadden aangepakt en met een gezamenlijke uitwisseling van gedachten over hoe het feest eruit zou moeten zien.

Een groot eindfeest

Horecavertegenwoordiger Robin Hollander hoopt dat er een groot eindfeest in de binnenstad wordt gehouden, Jan Brummer van de Historische Sociëteit wil de iconische tram uit 1907 weer terug naar Enschede halen en die als geschenk aan de bevolking aanbieden. En Jaap Tilburg breekt een lans voor de armen van de stad ‘en de mensen aan de rand van de samenleving’. “Die moet je in de viering meenemen.”

En zo stapelen de ideeën zich op en worden nog meer stadsgenoten uitgenodigd om mee te denken. Uiteindelijk stelt de gemeenteraad een budget vast en moet een keus worden gemaakt uit alle initiatieven om in 2025 een feestje te bouwen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.