Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Van Tears in heaven tot You’ll never walk alone: Vuurwerkramp muzikaal herdacht op Oude Markt in Enschede

Voor de tweede keer in 23 jaar is de Vuurwerkramp ook muzikaal herdacht in Enschede. Op de Oude Markt voor de Jacobuskerk klonk zaterdagmiddag een concert voor honderden actieve luisteraars en nog een veelvoud aan mensen die het meekregen vanaf het terras. “Het wordt goed ontvangen hier in de binnenstad. Dit gaan we zeker vaker doen.”

Op de trappen voor de Jacobuskerk bevond zich een bond gezelschap. Lokale muziekverenigingen EVC en De Bazuin stonden er samen met stadsbeiaardier Esther Schopman (op een mobiel carillon), fluitiste Ellen Lichteveld en de doedelzakspelers van The Highland Valley Pipes and Drums.

Ze speelden herdenkingsnummers als Tears in Heaven, maar lieten de muziek gedurende het concert aanzwellen. “Ja, je moet toch ook door”, reageert een van de bezoekers. Afsluitend was You’ll never walk alone te horen, door menigeen meegezongen.

Meisjes op het softbalveld

Een toehoorder beschrijft waarom ze het een mooie manier van herdenken vindt. “In muziek kun je verdriet en geluk kwijt. Het omvat zoveel. En dit is een gevarieerd programma, dat vind ik leuk.” Slechts één keer eerder werd muzikaal herdacht. Dat was bij een benefietconcert in 2000, een maand na de ramp.

20230513 herdenkingsconcert Vuurwerkramp still
Beeld: 1Twente

Tijdens dit concert, 23 jaar later, haalt de vrouw herinneringen op aan die gitzwarte zaterdag alsof het gister was. “Ik was op het softbalveld naar mijn kinderen aan het kijken. Dat beeld van die knal, die drukgolf en al die meisjes die huilend het veld afliepen. Niemand wist wat er aan de hand was. Heel beangstigend.”

Emotie tijdens het spelen

Ook voor de muzikanten zelf is de ramp niet ver te zoeken in het hoofd. “Ik woonde in De Bolhaar en stond met mijn dochter van vier maanden in de deuropening”, vertelt Esther Schopman. “Door die laatste knal werd ik naar binnen geduwd. En dat kilometers van de explosie vandaan. Maar ik ken ook mensen die in het rampgebied woonden en alles zijn kwijtgeraakt.”

“Muziek is een taal op zich, soms kun je dingen met woorden niet benoemen die jet met muziek wel voelbaar kunt maken”

Op sommige momenten tijdens het spelen denkt ze eraan. “Ik word dan emotioneel. Maar dat kan eigenlijk niet, want ik moet tellen en opletten. Dus dat druk ik wel meteen weg.” Schopman pleit voor meer muzikale herdenking. “Muziek is een taal op zich, soms kun je dingen met woorden niet benoemen die je met muziek wel voelbaar kunt maken.”

'Een goede bijeenkomst'

Na afloop kijkt organisator Ronald Schipper van De Bazuin terug op ‘een goede bijeenkomst’. “Het is waardevol. Voor ons, maar ook voor de bezoekers. Je ziet dat mensen blijven staan en aan het denken worden gezet. Dat is mooi om te zien.”

Met voorzitter van EVC Martijn Broshuis evalueerde hij al even. Wat hen betreft moet er niet nog eens tientallen jaren overheen gaan. “Wij laten zien dat we het kunnen. En het wordt goed ontvangen. Dus dit gaan we zeker vaker doen.”

icon_main_info_white_glyph

Herdenkingsconcert gemist?

Het concert gaat zondag 11 juni op herhaling. Tijdens Kunst in het Volkspark spelen De Bazuin en EVC dezelfde uitvoering nog een keer. De muzikanten staan dan van 11.00 tot 12.00 uur op het grote podium.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.