Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo
Nieuws
Hengelo

Hengelo gaat binnenstad bewaken met kentekenregistratie

20230523 enschede waarschuwingsbord zone binnenstad controle
Hengelo gaat kentekens registreren en monitoren van autoverkeer die het stadserf oprijden. Enschede heeft al een paar jaar zo'n systeem. Bezoekers worden er via waarschuwingsborden op gewezen.
Beeld: 1Twente

De binnenstad van Hengelo krijgt in het najaar van 2024 een nieuw toegangscontrolesysteem met bewakingscamera’s dat kentekens registreert en controleert bij in- en uitrijden van het stadserf.

Handhaving

Hengelo heeft als doel om de binnenstad autoluw te houden. Laden en lossen bij winkels en horeca is op dit moment alleen toegestaan tijdens de vastgestelde venstertijden van 07:00 - 12:00 uur. Buiten deze venstertijden om mag alleen autoverkeer met een ontheffing het stadserf op. Het nieuwe toegangscontrolesysteem met bewakingscamera’s zorgt er straks voor dat toezicht en handhaving straks digitaal verloopt. Het systeem monitort wie een ontheffing heeft en wie niet. Wie geen toestemming heeft en toch het stadserf oprijdt, wordt geregistreerd en krijgt een boete.

Doel van het nieuwe systeem is om de verkeersveiligheid en leefbaarheid in de binnenstad verder te verbeteren. Het systeem moet er ook voor zorgen dat er minder ongewenst gemotoriseerd verkeer in het centrum komt buiten vastgestelde venstertijden om. Voordeel van het digitale toegangscontrolesysteem met camera’s is dat de gemeente ontheffingen sneller kan toewijzen aan inwoners of ondernemers die daarvoor in aanmerking komen.

icon_main_info_white_glyph

Hoe werkt het?

Het toegangssysteem dat Hengelo wil gebruiken, maakt gebruik van zogenaamde ANPR-camera's. Dat staat voor Automatic Number Plate Recognition. Deze camera's herkennen en registreren kentekenplaten en controleren dan of de auto een ontheffing heeft om in de binnenstad te rijden. Mocht dit niet het geval zijn, dan wordt de overtreding doorgestuurd naar een handhaver, die vervolgens de overtreding kan beoordelen. Daarna stuurt het systeem de overtreding naar het CJIB en valt er een boete op de mat. In Nederland is het Enschedese bedrijf Sigmax een grote speler op dit gebied. De gemeente Enschede maakt ook gebruik van dit systeem.

Privacy

Landelijk is er discussie rond de inzet van camera's met kentekenherkenning. Het gaat hier dan vooral om ANPR-camera's die gekoppeld zijn aan databases van de politie. Volgens tegenstanders zijn dit soort systemen een inbreuk op de privacy. Het systeem dat gemeenten gebruiken maken geen gebruik van politiesystemen. Volgens de gemeente Hengelo voldoet dit systeem dan ook aan alle privacyregels en wetgeving.

Inwoners en ondernemers

“Recent is het project invoering toegangsbeleid binnenstad gestart voor de definitieve uitwerking van een geactualiseerd toegangsbeleid met een passend digitaal toegangscontrolesysteem met camerabewaking”, zegt een woordvoerder van de gemeente. "Dit is inclusief een digitaal ontheffingensysteem en fysieke afsluitingen." Inwoners en ondernemers van de binnenstad worden betrokken bij de uitvoering van de plannen. “Voor het college van B en W een besluit neemt over de actualisatie van het toegangsbeleid, wordt een informatiebijeenkomst georganiseerd voor ondernemers en bewoners voor onder meer het ophalen van praktijkervaringen. Doel daarvan is om het beleid verder te verbeteren."

IMG 4877 hengelo camera toezicht venstertijden4
In de binnenstad van Hengelo hangen op dit moment al beveiligingscamera's. In de binnenstad komt straks een nieuw slim toegangscontrolesysteem met bewakingscamera’s dat kentekens monitort.
Beeld: Emile Urban

Toegangscontrolesysteem

Voor welk gebied het nieuwe toegangssysteem definitief gaat gelden in het centrum en wat de regels worden voor het verlenen van een ontheffing, daarover zal het college in het najaar van 2023 een besluit nemen. Wat de gevolgen zijn van de invoering voor de bestaande verkeerssituatie in de binnenstad ten opzichte van de oude situatie is nog onduidelijk. Mogelijk dat er enkele straten zijn die nu nog bij het autovrije gebied horen, maar waar in de toekomst eenrichtingsverkeer wordt toegestaan.

Voor welk systeem de gemeente kiest, is nog niet bekend. Hengelo zegt zich te laten informeren door andere steden die al gebruik maken van camera's die kentekens kunnen registreren. Wat het nieuwe systeem gaat kosten, kan de gemeente ook nog niet zeggen. “De aanschaf van een nieuw toegangscontrolesysteem wordt met een aanbestedingsprocedure opgepakt.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.